Με το επιχείρημα του δημοσιονομικού χώρου, έθεσε το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων το 2019 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και στον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

Το θέμα τέθηκε στο περιθώριο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε κατά την συνεδρίαση του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Έλληνας υπουργός εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία,  υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5%  και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους θεσμούς.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022.

«Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει», είναι η απάντηση που έδωσε, στο μεταξύ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς για το μείζον θέμα των συντάξεων και εάν τελικά θα περικοπούν ή όχι.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τσακαλώτος στο newpost.gr και ερωτηθείς αν τελικά «θα κοπούν οι συντάξεις», απάντησε χαρακτηριστικά: «Η απάντηση είναι αυτή που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη δική μας άποψη, η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δεύτερον, έχουμε πλέον τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε μέρος των αντίμετρων που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Ακόμα και το ΔΝΤ αρχίζει να παραδέχεται ότι θα υπερβούμε το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022. Τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει».