Στην απογευματινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των διοικήσεων των τραπεζών που κράτησε περίπου δύο ώρες, υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν διευθετηθήκαν όλα τα ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η διαπραγμάτευση για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας ήταν πιο παραγωγική από ό,τι τις προηγούμενες φορές ωστόσο δεν βρέθηκε κοινό έδαφος σε όλα τα ζητήματα.

Όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές «προχώρησαν οι συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα και έγινε σημαντική πρόοδος».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε την τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας για την πρώτη  κατοικία.

Η βασική πρόταση που αποτελεί αντικείμενο συζήτηση προσβλέπει ότι η αντικειμενική αξία για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας τοποθετείται στις 120.000 ευρώ και το εισόδημά των δικαιούχων έως τις 20.000 ευρώ.

Εκτός από τα στεγαστικά, στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορούν να ενταχθούν και επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Στο νέο πλαίσιο προστασίας θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κόκκινο στεγαστικό δάνειο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής ιδιότητάς τους.

Το «κούρεμα», η επιμήκυνση και η ρύθμιση (μείωση επιτοκίου) του δανείου θα αποφασίζονται από την τράπεζα και τον δανειολήπτη, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας που είναι σε ισχύ. Ωστόσο, το «κούρεμα», όπου αποφασίζεται, θα γίνεται στο τέλος της διάρκειας του δανείου, κι αφού θα καταβάλλονται οι δόσεις. Το επιτόκιο του ρυθμισμένου δανείου θα έχει ως βάση το Euribor συν 150–200 μονάδες βάσης.

Πηγή: insider.gr