Με γνώμονα το συμφέρον του Δημοσίου, και όχι τον πολιτικό χρόνο, πρέπει να γίνει η έξοδος της χώρας στις αγορές, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News, ο κ. Τσακαλώτος δηλ ότι η σταδιακή μείωση της φοροδιαφυγής θα δώσει τη δυνατότητα εφαρμογής ενός πιο απλού, πιο δίκαιου και με μονιμότερα χαρακτηριστικά φορολογικού συστήματος. Σχετικά με τα υπερπλεονάσματα, σημειώνει ότι καταρχήν ότι επί του ζητήματος αυτού πρέπει να απαντήσει και η ΝΔ στο αν συμφωνεί με τα υπόλοιπα κόμματα του ΕΛΚ που «υποστηρίζουν ότι η λιτότητα αποτελεί τη λύση του προβλήματος».

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια είπε ότι η πρόταση για ένα εγγυοδοτικό ταμείο είναι ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο γιατί είναι πιο ώριμο σχέδιο, όσο και γιατί ήδη υπάρχει η ιταλική εμπειρία».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η βιωσιμότητα της ανάπτυξης και εκφράζει την πεποίθηση του ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός βάσει των όσων ανέφερε για τα κόκκινα δάνεια, το κοινωνικό κράτος και το φορολογικό σύστημα.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Τσακαλώτος απορρίπτει τα περί «παροχολογίας» και τονίζει ότι η κυβέρνηση «δημιουργεί σταδιακά ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος». Τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των δυνάμεων εκείνων της αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, και της μεταξύ τους συνεννόησης «πριν και μετά τις εκλογές ότι η λιτότητα είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης».

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε «όσο το αργότερο, τόσο το καλύτερο» όσον αφορά στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, καθώς, όπως εξήγησε, ο συνδυασμός της αναπτυξιακής στρατηγικής και της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης «που ξεδιπλώνονται σταδιακά», θα «αποτελέσουν τις βάσεις της επόμενης τετραετίας».

Ερωτηθείς αν «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να μπουν κάποιοι φυλακή για να κερδίσει τις εκλογές» απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές από την υλική αποτύπωση του προγράμματος του και όχι από την σκανδαλολογία». «Η ύπαρξη φαινομένων διαφθοράς και σκανδάλων δεν σχετίζεται με το τι επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά με το τι υπάρχει υποφωτισμένο εδώ και δεκαετίες και τι θεωρεί αξιόποινο η Δικαιοσύνη», καταλήγει ο υπουργός.