Την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της κυβέρνησης για να υποστηριχθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι τράπεζες προς την κατελυθυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων, εξήγγειλε ο  από το βήμα της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Ο υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας όσα δήλωσε χθες Τετάρτη στο insider.gr, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση ανάμεσα στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ. 

Μιλώντας στη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού και απαντώντας σε αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Τράπεζα της Ελλάδοςκαι το ΤΧΣ, εξετάζουν πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να πετύχουν τους στόχους που έχει θέσει ο SSM για τη μείωση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων τους.

Αν και ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο θέλησε να δείξει πως η συζήτηση αυτή είναι σε εξέλιξη.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Τσακαλώτος εστίασε στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος έχει μειωθεί στα 5 δισ. ευρώ, ότι το αξιόχρεο των τραπεζών έχει αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς και πως οι καταθέσεις επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα.

Τόνισε δε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 δεν περιλαμβάνει δύο σενάρια, αλλά όπως τα προσχέδια όλων των χωρών της ευρωζώνης που υπάγονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, περιλαμβάνει το σενάριο βάσης και το σενάριο προθέσεων, δηλαδή αυτό που αποτυπώνει το τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη ανάπτυξη και υποστήριξε πως αυτό επιτυγχάνεται, καθώς μειώνεται η εισοδηματική ανισότητα και μειώνεται η ανεργία.

Τέλος, επιτέθηκε σφόδρα στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζοντας πως συνεχίζει να καταστροφολογεί παρά το ότι κανένα από τα σενάρια που προέβαλε όλο το προηγούμενο διάστημα δεν επαληθεύτηκε. Υποστήριξε δε πως το ίδιο θα συμβεί και με τη μη περικοπή των συντάξεων.