Την εκτίμηση πως υπάρχει μεταστροφή των επενδυτών και πως «η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία» εξέφρασε από την Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με τον υπουργό το πιο σημαντικό στοιχείο από τη σημερινή έξοδο στις αγορές είναι η συμμετοχή στην έκδοση «κανονικών επενδυτών» και όχι μόνο hedge funds.

«Σήμερα έκλεισε η επιτυχημένη μας έκδοση, βγάλαμε από τις αγορές ένα 5ετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6 και κουπόνι κάτω από το 3,5. Αυτά τα 2,5 δισ. είναι 36% από τη συνολική μας απαίτηση για το 2019. Θα έχετε δει ότι στον ΟΔΔΗΧ το σχέδιο εξόδου στην αγορά ήταν 7 δισ. και βγάλαμε 2,5 δισ. Το πιο σημαντικό είναι όταν θα δείτε από τη συμμετοχή των επενδυτών, ότι αρχίζει μια σημαντικότατη μεταστροφή από hedge funds σε κανονικούς επενδυτές. Δηλαδή, θα δείτε από αυτή την έκδοση ότι η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αύριο θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα για το μίγμα των επενδυτών και πόσοι είναι ποιοι», είπε.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως τα 2,5 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν σήμερα καλύπτουν το 36% των συνολικών αναγκών του δανεισμού της χώρας για το 2019.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές για το ελληνικό ομόλογο υπερέβησαν τα 10 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,60% και ετήσιο κουπόνι για τους επενδυτές 3,45%.