Στο ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων τα Κράτη Μέλη φαίνεται ότι «είναι ανοιχτά στην κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, αλλά υπό τον όρο ότι τηρείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%» δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου ενόψει του επόμενου Eurogroup.

Όπως είπε ο αξιωματούχος, η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου, δηλώνοντας, πάντως, ότι η συζήτηση για τις συντάξεις βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάντως, μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται ότι θα υπάρξει άλλο ένα Eurogroup, όπως είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος, αλλά θα ασχοληθεί κυρίως με την εμβάθυνση της ΟΝΕ, και δεν υπάρχει προγραμματισμός μέχρι στιγμής ούτε σε αυτό το Eurogroup για συζήτηση επί των προϋπολογισμών των κρατών μελών.

«Σε μια ορισμένη στιγμή το Νοέμβριο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει στο κοινοβούλιο και να δώσει τον τελικό  προϋπολογισμό και όχι δύο παραλλαγές. Αυτό μας είπε ο Γιώργος (Χουλιαράκης). Προς το τέλος Νοεμβρίου» είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος, προσθέοντας ότι «η απόφαση θα ληφθεί εν εύθετω χρόνω, πρέπει να είναι πριν ο ελληνικός προϋπολογισμός πάει στο κοινοβούλιο".

«Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αυτό που εξετάζουμε. Εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κάνει άλλα πράγματα τότε μπορεί να δούμε αν και κατά πόσο υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση» τόνισε.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό του Eurogroup ο κοινοτικός αξιωματούχος είπε ότι θα γίνει σε δύο μέρη και το δεύτερο θα γίνει σε επίπεδο των 27 χωρών, το οποίο θα ξεκινήσει με μια παρουσίαση από τον μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας SSM και θα ακολουθήσει θεματική συζήτηση για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Μετά οι υπουργοί θα κάνουν μικρή συζήτηση γύρω από το πού βρίσκεται το ζήτημα της αξιολόγησης των προσχεδίων προϋπολογισμών και αν ζητηθεί η γνώμη της Κομισιόν, τότε αυτή θα την καταθέσει.