Στην Κοζάνη θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου διεξάγεται συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που άνοιξε χθες τις εργασίες του με ομιλίες των υπουργών και αναπληρωτών, οικονομίας και ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου και Αλ. Χαρίτση, παιδείας, Κ. Γαβρόγλου και Κ. Φωτάκη.  Ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην Κεντρική Εκδήλωση του Συνεδρίου στις 19:30 στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης, στα Κοίλα.

Πρόκειται για το πρώτο από τα 13 περιφερειακά συνέδρια με στόχο την εκπόνηση του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στα πλαίσια του αποκεντρωμένου διαλόγου. Το νέο παραγωγικό υπόδειγμα βασίζεται σε μία «τετράγωνη λογική»: επενδύσεις, εξαγωγές, καινοτομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ψηφιακή εκπαίδευση και απορρόφηση ανέργων μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης. Στην φιλοσοφία του αναπτυξιακού αυτού προγράμματος, η προσέλκυση επενδύσεων και η τόνωση των εξαγωγών αφορούν πρωτίστως την κορυφή της οικονομικής πυραμίδας, τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, ενώ αντίθετα τα κίνητρα για τη καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή κατάρτιση σε προγράμματα απασχόλησης, αφορούν τη βάση της οικονομικής πυραμίδας, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ανέργους.

Οι αναπτυξιακές δράσεις καλύπτουν όλο το φάσμα της κυβερνητικής λειτουργίας και άρα όλα τα υπουργεία. Όσον αφορά το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης συνοψίζονται στις εξής 13:

1. Δημιουργία Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας,
2. Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής μιας επιχείρησης,
3. Συμβολή λιανικού εμπορίου στην ανάδειξη εγχώριας παραγωγής και καινοτομίας,
4. Ενίσχυση διαφάνειας και καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών στις Β2Β συναλλαγές,
5. Βιωσιμότητα εμπορικής δραστηριότητας σε αστικές περιοχές,
6. Αντιμετώπιση ειδικότερων θεμάτων λιανικού εμπορίου σε νησιά,
7. Αναβάθμιση - ενίσχυση παρατηρητηρίου τιμών,
8. Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και του φόρουμ βιομηχανίας που θα αναλύσει εκτενώς ο Υπουργός κ. Χαριτσης, του σχεδίου ανάπτυξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, και των δράσεων σχετικά με το εμπόριο,
9. Προκήρυξη των υπόλοιπων καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου,
10. Αναμόρφωση του νόμου για τις Στρατηγικές επενδύσεις, (καθιέρωσης νέων κινήτρων ενίσχυσης επενδυτών, θέσπιση συστήματος αξιολόγησης, επιβολή ρητρών ορθής εκτέλεσης έργων, μηχανισμός ελέγχου, και εξειδικευμένων δομών υποστήριξης μιας στάσης [one stop shop]).
11. Ίδρυση και συγκρότηση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας,
12. Ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, και τέλος
13. Διαμόρφωση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021.

Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί την Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με  τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την τελετή αναγόρευσης του Ζ.Κ. Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Εκτός από τον Ελληνα πρωθυπουργό στην τελετή αναγόρευσης του κ. Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα θα παραστούν και ο πρόεδρος της Σερβίας και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής, για να συμμετάσχει τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, στο πλαίσιο του οποίου θα συναντηθεί με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς, ενώ θα ακολουθήσει Συνάντηση Κορυφής μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς.