Για πολλά προσκόμματα που πρέπει ακόμα να ξεπεραστούν παρά την επίτευξη της αρχικής συμφωνίας μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε, κάνει λόγο η ιστοσελίδα Politico.

«Η άρνηση του Προέδρου, Γκεόργκι Ιβάνοφ, να υπογράψει τη συμφωνία, η άρνηση του κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα αλλά και της αντιπολίτευσης να εγκρίνει τη συμφωνία, αλλά και οι εσωτερικές διαιρέσεις εντός των εταίρων στην Ε.Ε. για το εάν θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την "Μακεδονία" και την Αλβανία είναι ζητήματα που θα κρίνουν την τελική έκβαση της συμφωνίας», εκτιμά η ιστοσελίδα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χέικο Μάας, είναι ένας από τους υπέρμαχους της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας και προειδοποίησε για «μοιραίες συνέπειες» εάν αυτό δεν συμβεί, διευκρινίζοντας ότι «για πολύ καιρό, άλλες δυνάμεις – Ρωσία, Κίνα, χώρες της Μέσης Ανατολής, χώρες με εντελώς διαφορετική άποψη για την τάξη και τη σταθερότητα σε σχέση με αυτήν που έχουμε εμείς οι Ευρωπαίοι έχουν προσπαθήσει να καλύψουν το κενό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το δημοσίεμα της ιστοσελίδας, αυτήν τη στιγμή μοιάζει ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζουν "Μακεδονία" και Αλβανία είναι μία συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο για την έναρξη της προετοιμασίας για τις ενταξιακές συζητήσεις. Αλλά θα πρέπει να κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις έως ότου πράγματι καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Διπλωμάτες, μάλιστα, δηλώνουν ότι η Ελλάδα επιθυμεί να δει την πΓΔΜ να εφαρμόζει τη συμφωνία πριν να δώσει την έγκρισή της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν τόσο από την επικείμενη συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Πρόεδρο Μακρόν όσο και από τη στάση του Αυστριακού Καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, η κυβέρνηση του οποίου -μολονότι πρωτοστατεί στην προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων- επιδιώκει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών συζητήσεων με την Τουρκία και είναι πιθανό να αποφασίσει να μπλοκάρει ολόκληρο των πακέτο της διεύρυνσης στην περίπτωση που δεν πάρει αυτό που επιδιώκει, καταλήγει το Politico.

New York Times

Από την πλευρά της, η αμερικανική εφημερίδα New York Times προειδοποιεί πως η χρήση ενός λάθος ονόματος μπορεί να αποβεί πολύ, πολύ επικίνδυνη στα Βαλκάνια, ψέγοντας στο κύριο άρθρο της όποιον πιστεύει ότι η μετονομασία της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι κάτι τετριμμένο.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, αυτός είναι ένας λόγος που ο Μάθιου Νίμιτς αφιέρωσε περισσότερο από 20 χρόνια στην μεσολάβηση για την επίλυση αυτού του θέματος που πρέπει να είναι μία από τις πλέον σκοτεινές , και ακόμη πιο δισεπίλυτες διαφορές. Και για τον λόγο αυτόν ο Νίμιτς χαιρέτισε με τόση θέρμη την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς για νέο όνομα.

«Από ασφαλή απόσταση, μπορεί να εμφανίζεται ως τοπική διένεξη ανταγωνιζόμενων μύθων», αναφέρει το κύριο άρθρο που εξιστορεί το χρονικό της διαφοράς αρχής γενομένης από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την διένεξη που προέκυψε από τις διεκδικήσεις ιστορικού παρελθόντος και εθνικής ταυτότητας. «...Αλλά, όταν εξάπτονται τα πνεύματα στα Βαλκάνια, η ιστορία διδάσκει ότι δεν υπάρχει ασφαλής απόσταση».

Η ευκαιρία για τον Μάθιου Νίμιτς που ξεκίνησε το 1994 τις μεσολαβητικές του προσπάθειες ήρθε όταν «ο αριστερού προσανατολισμού Ζόραν Ζάεφ έγινε πρωθυπουργός της "Μακεδονίας" πριν από έναν χρόνο. Εκείνος, όπως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας της Ελλάδας, είναι αντι-εθνικιστής. Ο κ. Νίμιτς ενέτεινε τις μεσολαβητικές του προσπάθειες, δοκιμάζοντας το ένα επίθετο μετά το άλλο, μέχρι και δύο πρωθυπουργοί να συμφωνήσουν στο "Βόρεια". Τα συγχαρητήρια ήλθαν από όλες τις πλευρές».

«Μπορεί να είναι πρόωρα», προειδοποιούν οι New York Times. «Οι εθνικιστές στην Ελλάδα και την "Μακεδονία" παραμένουν αντίθετοι σε οποιονδήποτε συμβιβασμό. Ο κ. Ζάεφ έχει υποσχεθεί να θέσει την ονομασία σε δημοψήφισμα, ενώ ο δεξιός κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα δήλωσε ότι θα εναντιωθεί στην συμφωνία στο Κοινοβούλιο. Πολύ καλύτερα θα έκαναν να γιορτάσουν μαζί με τον κ. Νίμιτς "μία περίοδο βελτιωμένων σχέσεων", αυτό που μπορεί να είναι η καλύτερη πραγματική συμφωνία αυτής της εβδομάδας.

Euractiv

«Ένας αριστερός πρωθυπουργός που δεν φοράει ποτέ γραβάτα και ο νέος ομόλογός του μιας γειτονικής χώρας, βρήκαν τη λύση σε μία διαμάχη 27 ετών για την ονομασία της “Μακεδονίας”», γράφει η ευρωπαική ιστοσελίδα Euractiv, παραλληλίζοντας τη συνάντηση ανάμεσα στον Aμερικανό Πρόεδρο και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας με την επιτυχία δύο ηγετών των Βαλκανίων να φθάσουν σε συμφωνία αναφορικά με ένα ακανθώδες ζήτημα.

«Αποκαλέστε το δημιουργική ταραχή, αποκαλέστε το θαύμα, αλλά εδώ είμαστε και ο κόσμος δεν είναι πια ο ίδιος. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι μία πολιτικός του συστήματος, όπως η Χίλαρι Κλίντον, δεν θα έσφιγγε το χέρι του Κιμ κι ότι ένας πρωθυπουργός της παραδοσιακής πολιτικής τάξης στην Ελλάδα, είτε δεξιός είτε αριστερός, δεν θα άλλαζε θέσεις για τη "Μακεδονία" ούτε σε χίλια χρόνια. Είναι, φυσικά σημαντικό να δούμε αν αυτή η αντισυστημική διπλωματία θα λειτουργήσει και αν τα αποτελέσματα θα αποδειχθούν βιώσιμα. Δεν θα είναι εύκολο, καθώς οι συστημικές δυνάμεις θα προχωρήσουν στην αντεπίθεση», εκτιμά το Euractiv.

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. ώθησε Αθήνα και Σκόπια προς την κατεύθυνση της συμφωνίας, αλλά με ένα συγκρατημένο τρόπο και τίποτα δεν θα είχε γίνει εάν δεν ήταν ο Τσίπρας στην Αθήνα και ο Ζάεφ στα Σκόπια. «Ο Τσίπρας ενσαρκώνει έναν πολιτικό που δεν είναι υπεύθυνος για το χάος στην Ελλάδα. Ο Ζάεφ είναι το σπάνιο είδος του Βαλκάνιου πολιτικού που έχει ανοσία στον εθνικισμό. Τα αντισυστημικά αστέρια στα Βαλκάνια έχουν ευθυγραμμιστεί», σημειώνει το Euractiv.