«Αν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταψηφίσουν τη συμφωνία με την πΓΔΜ θα ζητήσουμε και θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σήμερα.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτημα αναφορικά με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), Παναγιώτη Σγουρίδη, περί ανταλλαγμάτων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τόνισε πως ο κ. Σγουρίδης αναφέρθηκε σε συζήτηση που έγινε σε πηγαδάκι, ενώ πρόσθεσε πως «πολλοί έχουν σπεύσει να διασπείρουν φήμες περί δήθεν συναλλαγής της κυβέρνησης με αντικείμενο το Μακεδονικό για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος. Οι φήμες αυτές φανερώνουν την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη». 

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η συμφωνία με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που αποτελεί μια «ξεκάθαρη πράξη ευθύνης και πατριωτισμού». Όπως σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, οι δυνάμεις που αντιμάχονται τη συμφωνία σε Ελλάδα και Σκόπια εμφανίζουν κοινή βάση επιχειρημάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ηγεμονία ακροδεξιών ομάδων που παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, εκείνο του διχασμού».

Ο κ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον στελεών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, έκανε λόγο για «προβοκατόρικες ενέργειες από μια χούφτα μελών της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με ΧΑ», τονίζοντας πως «δεν θα ακολουθήσει η πλειοψηφία τη μετάλλαξη της ηγεσίας της ΝΔ ούτε της μερίδας του Τύπου».

Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι είναι «αποκλειστικά υπεύθυνος για την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ». «Ο ίδιος είχε πει ότι δεν θα διχάσει τους Ελληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς, αλλά υιοθέτησε την εθνικιστική ρητορική του VMRO». Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, «η σιωπή Μητσοτακη δείχνει ότι καλύπτει και είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα περιστατικά και τη στροφή της ΝΔ». «Ο Μητσοτάκης είχε πει ότι δεν θα διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς αλλά ο μόνος που ενώθηκε με εθνικιστικές αντιλήψεις στα Σκοπιά είναι ο Μητσοτάκης», σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Έχει υιοθετήσει ίδια και απαράλλακτη, τη ρητορική εθνικιστών που αντιδρούν και στα δυο κράτη και τη χαρακτηρίζουν μειοδοσία».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις «τη συμφωνία που θα περάσει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζαεφ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τη συμφωνία»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν «υπάρχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση από τη συμφωνία», καθώς πρόκειται για μια «θετική συμφωνία» που «διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα με κάθε τροπο». Αναφερόμενος στη στάση του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε πως «το ΚΙΝΑΛ καλά θα κάνει να αφήσει το αντί ΣΥΡΙΖΑ μενος που δείχνουν Γεννηματά-Βενιζελος και να στηρίξει τη συμφωνία».

Σχετικά με το επικείμενο Eurogoup, ο κ. Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε ως ιστορική τη συνεδρίαση, αφού «η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια σκληρή περίοδο που κόστισε πολλά στον ελληνικό λαό και σηματοδοτείται η οριστική έξοδος από τη μνημονιακή επιτροπεία». Όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, «ο μηχανισμός εποπτείας για μετά το μνημόνιο εποχή είναι ήδη γνωστός από όσα ίσχυσαν για τις άλλες χώρες». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, διαψεύδονται οι φήμες για νέα μνημόνια, αφού δεν υπάρχει καμία δέσμευση για νέα μέτρα. 

Όσον αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για μια «λύση πειστική για τις αγορές», κάνοντας λόγο για ένα «στόχο πολιτικό και μαθηματικό. ώστε να εξασφαλίζεται δανεισμός από τις αγορές καθώς και ότι στο μεσοπρόθεσμο διάστημα η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα ξεπερνά 15% ΑΕΠ ετησίως», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.