Τη θέση πως «η έξοδος στις αγορές θα γίνει χωρίς πίεση και στο πλαίσιο της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς» εξέφρασε σήμερα Παρασκευή από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωποςκαι υπουργός Επικρατείας, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «με τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup, επιτεύχθηκε η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τους επόμενους 22 μήνες, καθώς και η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και η περίοδος χάριτος για τις αποπληρωμές κεφαλαίου. Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μειώνουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τουλάχιστον μία 15ετία και επιτρέπουν στη χώρα να προσανατολίσει τις οικονομικές τις δυνάμεις στην ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «οι εκταμιεύσεις των δόσεων πλέον δε θα εξαρτώνται από την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, εκτός από το 1,1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τα κέρδη των τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, που θα είναι συνδεδεμένα με τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «δεν υπάρχει καμία αναφορά σε δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα επιβάλλονται από έξω, με αποτέλεσμα τα πεδία άσκησης πολιτικής αυξάνονται σημαντικά».

Όσον αφορά στα «υπερπλεονάσματα, εφόσον δημιουργούνται, η κυβέρνηση θα έχει δικαίωμα να τα διαθέσει για την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Μοναδικοί στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν θα είναι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος και η ολοκλήρωση κάποιων μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «η κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία δε στηρίζεται στη μείωση του εργασιακού κόστους, αλλά την ανάπτυξη με επίκεντρο τον εργαζόμενο, την καινοτομία, την τεχνολόγία, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και το υψηλού επιπέδου ελληνικό εργατικό δυναμικός

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες διαμαρτυρίες και προπηλακισμού κατά στελεχών της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο «για οργανωμένο σχέδιο της ΝΔ που σε συνδυασμό με στελέχη της Χ.Α προέβησαν στις επιθέσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «η Νέα Δημοκρατία από ένα φιλελεύθερο κόμμα έχει μετατραπεί σε μια παράταξη που φλερτάρει με την εθνικιστική ακροδεξι».

Όπως επεσήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, ο κ. Μητσοτάκης «πρόκειται πλήρως για ένα πολιτικό απατεώνα που στο εξωτερικό δεσμεύεται ενώπιον των Ευρωπαίων εταίρων ότι δε θα πάρει πίσω τη συμφωνία για το Σκοπιανό και μετά έρχεται στο εσωτερικό και κάνει εμπόριο πατριωτισμού, γίνεται στην ουσία ένας πατριδοκάπηλος που συνδιαλέγεται με ακροδεξιούς. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρα ένας αποτυχημένος πρόεδρος της ΝΔ, ένας αποτυχημένος επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα πολιτικός απατεώνας». κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, κ. Δημήτρης Τζανκόπουλος.