Οριστικοποιήθηκε το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 2.30 μμ (3.30 ώρα Ελλάδας), με το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών να βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών από τον Έλληνα πρωθυπουργό, χωρίς να παραλείπει να θίξει και όλες τις εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και το Κυπριακό.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο κ. Τσίπρας προτίθεται να θέσει το θέμα των δύο ενστόλων σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Άγκυρα φέρεται ενοχλημένη από την απόφαση της Αθήνας να μην στείλει αντιπροσωπεία στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν στην προεδρία, όμως ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως πρωτεύων για την ελληνική πλευρά είναι η ατζέντα που θα προωθήσει ο κ. Τσίπρας στην σύνοδο της Συμμαχίας για απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται επί τέσσερις μήνες στην Αδριανούπολη.

ΝΔ: Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη προγραμματισμένη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποκρισία.

«Αν ήταν, όπως είπε ο κυβερνητικός διπρόσωπος, «ακατανόητη και επιζήμια» η παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, πώς χαρακτηρίζει άραγε τη συνάντηση που θα έχουν τελικά την Πέμπτη οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν;  Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές», σημειώνει στην ανακοίνωση της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Τζανακόπουλος, καυτηρίασε την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς την ως επιζήμια για τη χώρα, κάνοντας λόγο για «πρωτοβουλίες προσωπικής προβολής και δημοσίων σχέσεων».

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Στη ΝΔ είτε είναι ανόητοι, είτε τους παριστάνουν

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας απαντώντας στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «η ΝΔ έμπλεξε τα προσωπικά παιχνίδια και τις δημόσιες σχέσεις της κυρίας Μπακογιάννη με την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Είτε είναι ανόητοι, είτε τους παριστάνουν για να μην την αδειάσουν. Το αποτέλεσμα πάντως είναι το ίδιο», κατέληξε ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το πρόγραμμα Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αναλυτικά:

Τετάρτη 11 Ιουλίου

  • 14:30 ​Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και τον επιμερισμό βαρών.
  • 19:30 ​Δείπνο εργασίας 

Πέμπτη 12 Ιουλίου

  • 08:45​ Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας.
  • 10:30​ Σύνοδος για το Αφγανιστάν
  • 14:30 ​Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.