«Από εκεί που έλεγε «go back κ. Μέρκελ» σήμερα έχει γίνει Μερκελιστής. Αυτή είναι μια τεράστια διαφορά» τόνισε, χαρακτηριστικά, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τη στάση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ επισήμανε πως η «αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει αρχίσει».

Φώφη Γεννηματά: Έστω και αυτήν την ύστατη ώρα Να μην υπάρξει πρόσκληση στα Σκόπια

Ειδικότερα, η κ. Γεννηματά κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής της συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha τόνισε πως «έστω και τώρα, έστω και αυτήν την ύστατη ώρα. Να μην υπάρξει πρόσκληση στα Σκόπια τώρα. Να υπάρξει απόφαση ότι θα κληθούν ολοκληρώνοντας τη διαδικασία που έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν. Η χώρα μας δεν πρέπει να δώσει τώρα όλα της τα ατού, χωρίς να είμαστε σίγουροι αν η άλλη πλευρά θα καταφέρει να ολοκληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, με τη συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει κίνδυνος «να βρεθούμε προ τετελεσμένων σε σχέση με το ΝΑΤΟ» καθώς και το γεγονός ότι ενώ «υπάρχει η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει erga omnes, όταν δίνεται από την κυβέρνηση η μακεδονική εθνικότητα και η μακεδονική γλώσσα».  Τα παραπάνω, τονίζει η κ. Γεννηματά «από μόνα τους διατηρούν τον πυρήνα του αλυτρωτισμού και άρα δεν κλείνουν παλιούς λογαριασμούς αλλά ανοίγουν νέους. Μπροστά μας είναι η συνάντηση στο ΝΑΤΟ, μπροστά μας είναι και η αναθεώρηση του Συντάγματος στα Σκόπια. Υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση της συμφωνίας».

«Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει αρχίσει»

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Κινήμτος Αλλαγής, «η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει αρχίσει. Θα επιλέξουν την  καλύτερη στιγμή για αυτούς.  Δύσκολα να βρουν καλή στιγμή από εδώ και πέρα καθώς όλοι έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Το ερώτημα είναι: Πώς η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της μετά από αυτή τη συμφωνία και τι την περιμένει. Γιατί καθαρή έξοδος δεν υπάρχει. Υπάρχουν περικοπές σε συντάξεις, σε αφορολόγητο, υπάρχει σκληρότατη επιτροπεία για πολλά χρόνια, υπάρχουν στόχοι για πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη και βεβαίως η ρύθμιση για το χρέος που «πέτυχαν» είναι πραγματικά αναιμική και διατηρεί την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον.

«Πληρώνουμε ακριβά με μέτρα το ότι οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση»

Όπως σημείωσε η κ. Γεννηματά το ΚΙΝΑΛ ήταν το πρώτο που με πρόταση νόμου ζήτησε «τη μη περικοπή των συντάξεων. Η μη περικοπή των συντάξεων είναι αναγκαία να γίνει, γιατί είναι πάρα πολύ άδικη, γιατί εξαθλιώνει τους συνταξιούχους. Οι περικοπές στις συντάξεις δεν ήταν αναγκαίες». 

«Το Κίνημα Αλλαγής σηκώνει τη σημαία του εθνικού σχεδίου και της εθνικής συνεννόησης»

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά «το θέμα είναι αν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να λύσει τα προβλήματα του τόπου. Το σωστό για τον τόπο δεν είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με οριακή κατά πάσα πιθανότητα αυτοδυναμία».  Όπως επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δε φαίνεται «να υπάρχει τέτοια διάθεση στον κόσμο. Είναι η ώρα της συνεννόησης», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζουν το διχαστικό δίπολο. Το σπάμε αυτό το δίπολο κάθε μέρα»

Η κ. Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «δεν βοηθούν οι συγκρούσεις και η τοξικότητα. Ποιος επενδυτής θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα όπου στο κοινοβούλιο της ο πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανταλλάσουν κατηγορίες για «ψεύτες» και «απατεώνες», διερωτήθηκε η κ. Γεννηματά.  «Είναι εικόνα αυτή για μια χώρα που θέλει να προσελκύσει επενδύσεις και που ελπίζει να λύσει τα προβλήματά της μέσω της ανάπτυξης; Είναι φανερό ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν επιλέξει να συνεχίσουν την ιστορία του δίπολου και του διχασμού. Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, γι αυτό θα μας βρουν μπροστά τους. Θα  μας βρουν απέναντι. Το σπάμε αυτό το δίπολο κάθε μέρα. Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία», κατέληξε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, κ. Φώφη Γεννηματά στην τηλεοπτική της συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Alpha.