«Για να μπορέσει να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εναρμονιστούμε απόλυτα με όσα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διαπιστώνει και αυτό είναι πως δεν μπορεί να συνεχίσει η ύπαρξη αναχρονιστικών συνθηκών εγγύησης ιδιαίτερα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ», τονισε ο πρόεδρος της Κύπρου, κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως η ενημέρωσή του από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί αύριο. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, «ο κ. Αλέξης Τσίπρας, είχε ένα πάρα πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα».

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, δια του κ. Τσίπρα έστειλε στον Τούρκο πρόεδρο το μήνυμα ότι «για να μπορέσει να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εναρμονιστούμε απόλυτα με όσα και ο ΓΓ του ΟΗΕ διαπιστώνει και αυτό είναι πως δεν μπορεί να συνεχίσει η ύπαρξη αναχρονιστικών συνθηκών εγγύησης ιδιαίτερα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ».

Όσο για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι εξέφρασε τις ευχαριστίες, γιατί στο κοινό ανακοινωθέν ΕΕ- ΝΑΤΟ, αλλά και στις δηλώσεις, που προέβη ο κ. Τουσκ μετά, ξεκαθαρίζει ότι η συνεργασία και με τα μη μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι αγαστή και χωρίς εξαιρέσεις.