«Ατζέντα 2030» είναι η κοινή δέσμευση 193 κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι θα συμβάλλουν ενεργά στην υλοποίηση 17 συγκεκριμένων κοινών στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη έως το 2030.

Με στόχο «να μη μείνει κανείς πίσω» το νέο πλαίσιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι παγκόσμιο αλλά και τοπικό, αφορά τους πολίτες και τις κυβερνήσεις, αλλά και τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην «Ατζέντα 2030» και για το λόγο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος θα βρεθεί αύριο στη Νέα Υόρκη όπου θα γίνει η εθελοντική αξιολόγηση προόδου των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία και θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη Δημοκρατία και την αναζωογόνηση της διακυβέρνησης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Φάμελλος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δύο μέρες πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σ' αυτούς.

Παράλληλα μίλησε και για τα υπόλοιπα θέματα της αρμοδιότητάς του, τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, τους δασικούς χάρτες και την εθνική στρατηγική των δασών, επισημαίνοντας ότι «η χώρας μας έχει να κάνει πολλά βήματα ακόμα στην περιβαλλοντική πολιτική», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Ταμείο για τη Δίκαιη Μετάβαση, ύψους 60 εκατ. ευρώ για έργα στις περιοχές που εξέρχονται από τη χρήση λιγνίτη.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στην περιβαλλοντική διπλωματία, ενώ σχολίασε και την συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «αποτελεί μία μεγάλη τομή στην ιστορία των Βαλκανίων. Δίνει έναν ηγετικό ρόλο στην Ελλάδα, ο οποίος έχει ήδη αναγνωριστεί». Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, οι πέντε βασικοί περιβαλλοντικοί στόχοι είναι η βιώσιμη διαχείριση νερού, η πρόσβαση στα ενεργειακά αγαθά, οι βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις, η βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση που συνδέεται με την κυκλική οικονομία και τα απόβλητα και η διαχείριση και προστασία της βιοποικιλότητας.

Όσον αφορά στην πρόληψη από τις πυρκαγιές, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σήμειώσε: «έχουμε ήδη συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και για τα πτητικά, αλλά και για τα επίγεια μέσα και τη γενική πυρόσβεση».

«Δική μας μέριμνα είναι η πρόληψη. Για τον λόγο αυτό προκηρύξαμε για φέτος ένα μέτρο με το υπουργείο Εργασίας για πρόσληψη 5.066 θέσεων εργασίας, που έχει ήδη ολοκληρωθεί και σε αυτούς περιλαμβάνονται και επιστήμονες του δάσους, χειριστές μηχανημάτων, οδηγοί, ξυλοκόποι κ.λπ.», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Τέλος, όσον αφορά στην πιθανή ημερομηνία των εκλογών, ο κ. Φάμελλος τόνισε:«η πρόσφατη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από τους βουλευτές, μεταφέροντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο, δίνει τη δυνατότητα να μη γίνουν οι αυτοδιοικητικές μαζί με τις βουλευτικές, που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Άρα δίνονται όλες οι δυνατότητες να ολοκληρωθεί η θητεία χωρίς κανένα πρόβλημα».