«Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι οι απώλειες των ζωών. Η οδύνη των δικών τους, αλλά και όλων μας. Το επόμενο πράγμα που σκέφτομαι είναι τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα και, κυρίως, τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα για να μην επαναληφθούν τέτοιες στιγμές», σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή», αναγνωρίζοντας πως «υπάρχει μια τεράστια πολιτική και ηθική ευθύνη», να αλλάξει η «κατάσταση πραγμάτων ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία».

Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, «η απόδοση ευθυνών είναι μια διαδικασία που γίνεται ήδη», και «εφόσον καταλήγει σε ευθύνες συγκεκριμένες, συνεπάγεται και αλλαγές προσώπων, σε όλα τα επίπεδα».

Ο υπουργός Επικρατείας κάνει λόγο για ριζική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, «τη δημιουργία ενός ενιαίου Κέντρου Παρεμβάσεων σε έκτακτες ανάγκες».

Ειδικότερα, ο κ. Βερναρδάκης τονίζει ότι απαιτείται μια ολοκληρωτική διοικητική, λειτουργική και επιχειρησιακή αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας σε μια νέα ισχυρή κεντρική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας «κανείς δεν έχει λόγο να αφήνεται η χώρα απροστάτευτη. Και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διαμορφωθεί ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης, αν όχι ομοφωνίας, πάνω στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας», σημειώνοντας πως ελπίζει ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχη στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Τέλος, όπως σημειώνει ο κ. Βερναρδάκης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τα όποια συμφέροντα και να βάλει τέλος στην αυθαίρετη δόμηση, και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αν δεν θέλουμε και εμείς να γίνουμε μέρος αυτού του παλιού πολιτικού συστήματος, μία κατεύθυνση πρέπει να έχουμε: να πάμε ενάντια στη μικρο-διαχείριση και τον κυβερνητισμό της πελατειακής λογικής. Είναι σίγουρο, ότι στο τέλος θα κερδίσουμε».