«Έχουμε περιθώρια για να μην γίνουν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις καθώς είμαστε σήμερα πολύ πιο ισχυροί και σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Ειδικότερα, όπως τόνισε η υπουργός Εργασίας σε τοποθέτηση της στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, «πλέον πολιτικά διαμορφώνεται ένα κλίμα που φαίνεται πιο υποστηρικτικό προς τις ελληνικές θέσεις και ζήτησε λίγη υπομονή από τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν τα αποτελέσματα στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019».

«Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι και η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αύξησης του κατώτατου μισθού», σημείωσε η υπουργός Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου.

Αυτό θα γίνει με δύο τρόπους, όπως ανέφερε: ο ένας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, για να αυξηθεί άμεσα το εισόδημα όσων αμείβονται με τον κατώτατο. «Η διαδικασία που υπάρχει και την οποία θα τηρήσουμε, απαιτεί μία σειρά από εκθέσεις που θα δοθούν από συγκεκριμένους επιστημονικούς φορείς, διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και στο τέλος την απόφαση του Υπουργού Εργασίας για την αύξηση. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία άμεσα».

Ο δεύτερος τρόπος υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου είναι οι συλλογικές συμβάσεις, που επιτρέπουν να αυξάνονται οι μισθοί σε όλα τα μισθολογικά επίπεδα. «Αυτό το έχουμε ήδη νομοθετήσει και εξετάζουμε πια την επέκταση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Για την πορεία των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης η υπουργός δήλωσε ότι γίνεται εντατική δουλειά για την εκκαθάρισή τους, παρά την ακραία κατάσταση που παρελήφθη, όπως σημείωσε.

«Στις αρχές του 2015 παραλάβαμε 400.000 απλήρωτες συντάξεις στα συρτάρια μας. Σε αυτό να έχουμε υπόψη ότι κάθε μήνα προστίθενται και νέες. Αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι 47.000 και τα εκκρεμή εφάπαξ είναι περίπου 27.000. Άρα καταλαβαίνετε ότι πάμε πολύ καλά και μέχρι τέλος του χρόνου θα τις έχουμε εκκαθαρίσει. Είναι θετικό το γεγονός ότι με το νέο σύστημα οι συντάξεις βγαίνουν αρκετά γρήγορα. Δηλαδή, εντός του 2017 από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν περίπου το 70% εκκαθαρίστηκε εντός του ίδιου έτους».

Για τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών υπογράμμισε ότι, με βάση τα ειδοποιητήρια που στέλνονται στους ελεύθερους επαγγελματίες, το 88% πληρώνει λιγότερα σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα και ότι η συντριπτική πλειονότητα πληρώνει κάτω από 200 ευρώ το μήνα.

Σημείωσε μάλιστα ότι «για το 2019 έχουμε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο άνω των 750 εκατ. ευρώ, με δεδομένη την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5%. Αυτά τα 750 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές».

Τέλος, αναφερόμενη στο γεγονός της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τόνισε πως η δανειακή συνθήκη και τα μνημόνια «όπως τα γνωρίσαμε έχουν λάβει τέλος, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση».

Όπως υποστήριξε ο έλεγχος από τους εταίρους θα αφορά μόνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα ως μέλος της ευρωζώνης και από τη μεταμνημονιακή εποπτεία που ακολουθήθηκε σε όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνιο, υπογραμμίζοντας ότι τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αφήνονται πλέον στην πολιτική ελευθερία της ελληνικής κυβέρνησης.