Ερώτηση στη Βουλή για την ολική διακοπή ηλεκτροδότησης στην Υδρα κατέθεσε ο αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κατσαφάδος, σημειώνοντας πως η τωρινή κυβέρνηση «κάθε ημέρα που περνά επιβεβαιώνει ότι είναι η πιο επικίνδυνη, η πιο ανίκανη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαφάδο, εξαιτίας της «ανικανότητας της κυβέρνησης» και παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του δημάρχου, «το νησί παραμένει για δεύτερη μέρα στο σκοτάδι, ενώ  αρκετές περιοχές δεν έχουν ούτε νερό».

«Αποτέλεσμα είναι, επαγγελματίες να καταστρέφονται, το νησί και η Ελλάδα να δυσφημούνται στους χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονται στην Ύδρα και οι υπεύθυνοι, χωρίς να ντρέπονται, να πετούν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον», σημειώνει ο αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ.

«Με τη ζωή κι την περιουσία των πολιτών κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει. Κανείς δεν μπορεί να διασύρει την Ύδρα, την Ελλάδα, στα μάτια των ξένων επισκεπτών της. Φτάνει πια. Αυτή η ανίκανη Κυβέρνηση πρέπει να φύγει», καταλήγει ο αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κατσαφάδος.

Ειδικότερα, ο κ. Κατσαφάδος, σε δήλωσή του επισημαίνει για το μπλακ άουτ στην Ύδρα:  

«Κάθε ημέρα που περνά η Κυβέρνηση αυτή επιβεβαιώνει ότι είναι η πιο επικίνδυνη, η πιο ανίκανη που γνώρισε ο τόπος.

Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις μας, παρά τις εκκλήσεις του Δημάρχου του νησιού, από χθες το μεσημέρι, η Κυβέρνηση, με ώρες καθυστέρηση, αποφάσισε να πράξει το αυτονόητο: Να κηρύξει το νησί της Ύδρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ανικανότητά τους όμως είναι τέτοια, που το νησί παραμένει για δεύτερη μέρα στο σκοτάδι, ενώ  αρκετές περιοχές δεν έχουν ούτε νερό».

«Αποτέλεσμα είναι, επαγγελματίες να καταστρέφονται, το νησί και η Ελλάδα να δυσφημούνται στους χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονται στην Ύδρα και οι υπεύθυνοι, χωρίς να ντρέπονται, να πετούν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τα όργανα της Πολιτείας να δώσουν αμέσως λύση και παράλληλα, να φροντίσουν να καλύψουν τις ζημιές που έχουν υποστεί κάτοικοι και επαγγελματίες της Ύδρας.

Φέρνω το θέμα άμεσα στη Βουλή, με Ερώτησή μου και παράλληλα, στη Δικαιοσύνη για να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Με τη ζωή κι την περιουσία των πολιτών κανείς δεν έχει το δικαίωμα  να παίζει. Κανείς δεν μπορεί να διασύρει την Ύδρα, την Ελλάδα, στα μάτια των ξένων επισκεπτών της. Φτάνει πια. Αυτή η ανίκανη Κυβέρνηση πρέπει να φύγει», προσθέτει.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

«Προς:    Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

  Υπουργείο Εσωτερικών

  Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

  Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Ολικό μπλακ άουτ βύθισε στο σκοτάδι το νησί της Ύδρας.

Μια πρωτόγνωρη και απαράδεκτη κατάσταση βιώνουν από χθες, όσοι βρίσκονται στην Ύδρα. Συγκεκριμένα, το νησί βρίσκεται από τις 4 το πρωί Κυριακής σε ολική διακοπή ηλεκτροδότησης, λόγω αδιευκρίνιστης βλάβης. Το νησί μετρά μέχρι αυτή την ώρα, παραπάνω από ένα εικοσιτετράωρο σε ολικό μπλακ άουτ -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνολική ζωή του νησιού εν μέσω τουριστικής περιόδου- ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι, μέχρι τώρα, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκονται εκεί δεν έχουν εντοπίσει την αιτία της βλάβης και δεν διευκρινίζεται καν ο χρόνος αποκατάστασης της ζημιάς.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το νησί έχει μείνει και χωρίς υδροδότηση, καθώς χωρίς ρεύμα έχει διακοπεί και η λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης του νησιού, αλλά και τα αντλιοστάσια.

Όπως είναι φυσικό επακόλουθο στο νησί επικρατεί χάος. Κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού από χθες αναγκάζονται να ζουν σε πρωτόγονες καταστάσεις, χωρίς ρεύμα και νερό. Οι επαγγελματίες μιλούν για τεράστια οικονομική καταστροφή, καθώς αφενός δεν μπορούν να δουλέψουν, αφετέρου καταστρέφονται όλες τους οι προμήθειες. Την ίδια ώρα, τα ΑΤΜ του νησιού δεν λειτουργούν και υπάρχει κόσμος που έχει μείνει χωρίς χρήματα.

Χθες το βράδυ η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κάτι το οποίο έγινε τελικά σήμερα το πρωί, με ένα εικοσιτετράωρο καθυστέρηση. Ωστόσο είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο δεν εστάλησαν στο νησί γεννήτριες, προκειμένου να καλύψουν τις βασικές του ανάγκες σε ρεύμα, ενώ στις 3 τη νύχτα, με σημαντική καθυστέρηση, έδεσε στο λιμάνι η υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού, για να βοηθήσει στα προβλήματα υδροδότησης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Ποιος έχει τελικά την ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση που υπέστησαν και υπόκεινται κάτοικοι και επισκέπτες της Ύδρας;
Τι πρόκειται να πράξουν για την άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκτεταμένη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί της Ύδρας; Πώς πρόκειται να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί κάτοικοι και επαγγελματίες της Ύδρας;
Για ποιο λόγο χάθηκε ένα εικοσιτετράωρο μέχρι να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης;
Για ποιο λόγο, σε ένα νησί που βρίσκεται μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, άργησαν τόσο πολύ να φτάσουν οι γεννήτριες και η υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού, αφήνοντας κατοίκους και επισκέπτες στο χάος;
 

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                               Πειραιάς, 27 Αυγούστου 2018

Κώστας Κατσαφάδος

Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων»