«Ηρθε η ώρα με τον Αλέξη να προχωρήσουμε από εκεί που το άφησε ο Ανδρέας. Ηρθε η ώρα να αλλάξουμε πραγματικά την Ελλάδα και την Ευρώπη με προοδευτικές συγκλίσεις, συνεργασία και όραμα. Ηρθε η ώρα να παλέψουμε», τονίζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου.

 «Αναμφισβήτητα, η 3η του Σεπτέμβρη δεν είναι μόνο μια απλή επετειακή ημερομηνία της ίδρυσης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Για εμάς, για τον ελληνικό λαό, για τον προοδευτικό κόσμο της χώρας η 3η του Σεπτέμβρη είναι η πολιτική διακήρυξη που εξέφρασε στη Μεταπολίτευση τον ριζοσπαστικό προοδευτικό κόσμο, τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης, του «1-1-4», του Πολυτεχνείου και της Αλλαγής. Εξέφρασε την Αριστερά που η πλειοψηφία του λαού δεν την ήθελε στη γωνία, μίζερη, διαμαρτυρόμενη και ηττημένη» σημειώνει ο κ. Σπίρτζης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών «Το τρίπτυχο της 3ης του Σεπτέμβρη που αφορά στην εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική απελευθέρωση αποτελεί και σήμερα το ιστορικό αιτούμενο. Το ΠΑΣΟΚ, το σοσιαλιστικό κίνημα του προοδευτικού κόσμου, αλλοτριώθηκε, αλλοιώθηκε, μεταλλάχτηκε και στο τέλος παρέδωσε μέρος της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη επιχειρήθηκε να ξεθωριάσει, να απαξιωθεί και να μετεξελιχθεί σε μια επετειακή μόνο ημερομηνία που δεν σηματοδοτεί τίποτα για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Όπως τονίζει ο κ. Σπίτζης, «ήρθε η ώρα με τον Αλέξη να προχωρήσουμε από εκεί που το άφησε ο Ανδρέας. Ηρθε η ώρα να αλλάξουμε πραγματικά την Ελλάδα και την Ευρώπη με προοδευτικές συγκλίσεις, συνεργασία και όραμα. Ηρθε η ώρα να παλέψουμε:

•    Για μια Ελλάδα πρωτοπόρα στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, κέντρο των Βαλκανίων στο παραγωγικό, οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό γίγνεσθαι της περιοχής, με τη δημιουργία μόνιμων και σταθερών σχέσεων με τις βαλκανικές χώρες.

•    Για μια Ελλάδα πρωτοπόρα και ενεργή στη δημοκρατική αλλαγή της Ευρώπης, για την ανάσχεση της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.

•    Για μια Ελλάδα με ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο, με συλλογικές συμβάσεις που σταματούν τον εργασιακό Μεσαίωνα, με αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τα 750 ευρώ, με εξάλειψη της ανεργίας.

•    Για μια Ελλάδα με παραγωγικές δομές, με υποδομές στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και των υγιών παραγωγικών δυνάμεων.

•    Για μια Ελλάδα με χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.

•    Για μια Ελλάδα με ένα δημόσιο και υγιές ασφαλιστικό σύστημα, με κατοχύρωση της 13ης και 14ης σύνταξης, με ένα δημόσιο και υψηλής ποιότητας σύστημα παιδείας και με ένα αξιοπρεπές σύστημα δημόσιας υγείας.

«Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα, όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον ίδιο τον Λαό της χωρίς ξένες εξαρτήσεις, επιρροές και επεμβάσεις, για μια κοινωνία δίκαιη, όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και η αποξένωσή του από το προϊόν του μόχθου του· για έναν άνθρωπο, που θα ολοκληρώνεται πνευματικά και πολιτιστικά και θα αναπτύσσει δημιουργικά τις πρωτοβουλίες του σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση. Το όραμα αυτό αλλά και η πορεία για την εκπλήρωσή του προσδιορίζουν την ιδεολογία και τη φυσιογνωμία μας», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

«Ηρθε η ώρα να αφήσουμε τις διαφωνίες του παρελθόντος και να καταλήξουμε στις προοδευτικές συγκλίσεις του μέλλοντος. Ηρθε η ώρα της συστράτευσης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης απέναντι στα νέα μνημόνια της ακροδεξιάς, της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό είναι το πραγματικό και όχι το επετειακό μήνυμα την άλλη μέρα του τερματισμού του μνημονίου», καταλήγει ο κ. Χρήστος Σπίρτζης στο άρθρο του στην Νέα Σελίδα για την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου.