«Η τρίτη λυκείου αποκτά προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, θα προετοιμάζει τους μαθητές για το επόμενο βήμα, δηλαδή την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με πολύ λιγότερα μαθήματα και μεγαλύτερο βάθος. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το κύρος των μαθημάτων», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε στην τηλέοραση της ΕΡΤ: «κεντρική πολιτική μας είναι να λύσουμε το μείζον πρόβλημα που είναι η ανυποληψία της Γ' Λυκείου. Να σταματήσει να είναι μια τάξη στα χαρτιά, αλλά να είναι ένα σημαντικό βήμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προτείνουμε ένα σύστημα που έχει μια δυναμική», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου και έκανε λόγο για «ριζοσπαστικές λύσεις με προσεκτικά βήματα».

Σημειώνεται ότι αλλάζει ριζικά ο τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, όσα και τα επιστημονικά πεδία, σχολές ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές στις εξετάσεις για το απολυτήριο, κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία, κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, καθώς επίσης και κατάθεση μηχανογραφικού πριν την έναρξη της Γ’ λυκείου, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος.

Υπενθυμίζεται, ότι οι αλλαγές, θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β’ λυκείου.

Από τη Β’ Λυκείου οι μαθητές θα δηλώνουν τις σχολές προτίμησής τους έτσι ώστε να καθορίζεται εκ των προτέρων η ζήτηση ανά σχολή.

Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, είχε εμφανιστεί σε προηγούμενη τοποθέτησή του στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon ανοικτός στην πρόταση τα Λατινικά να διδαχθούν είτε στη Β' είτε στη Α' Λυκείου, αφού αναμένεται να αντικατασταθούν στην Γ' Λυκείου από την Κοινωνιολογία, βάσει της πρότασης για το νέο εξεταστικό σύστημα.