«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το εισόδημα των συνταξιούχων έχει υποστεί τεράστια μείωση κατά τη διάρκεια της κρίσης. Από τη δική μας πλευρά και παρά τις αφόρητες πιέσεις προσπαθήσαμε και σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις μειώσεις και να σταθεροποιήσουμε την εισοδηματική κατάσταση των συνταξιούχων», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου στην 83η ΔΕΘ, σημειώνοντας πως οι εταίροι-δανειστές ήδη διαφαίνεται πως αποδέχονται τα στοιχεία και τις προβλέψεις για επίτευξη του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται». 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου»

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019».

«Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.