«Είναι η πρώτη φορά που απευθύνομαι στη γλώσσα μου μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε στην αρχή της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ζόραν Ζάεφ.

«Νιώθω πως είμαι σπίτι μου, πως είμαστε στο σπίτι μας» τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε στις επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στην πΓΔΜ ενόψει του δημοψηφίσματος.

«Στο δημοψήφισμα ο λαός μου θα πρέπει να κάνει ό,τι πρέπει για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο ρπωθυπουργός των Σκοπίων. «Δεν είναι απλό δημοψήφισμα, είναι ιστορικών διαστάσεων, διασφαλίζει το μέλλον, γιατί ισχυρή Ευρώπη χωρίς επιτυχή Βαλκάνια δεν υπάρχει.»

Όπως σημείωσε ο κ. Ζάεφ, «η ενίσχυση των Βαλκανίων θα ενισχύσει την ΕΕ, καθώς σύμφωνα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, όταν η πΓΔΜ γίνει μέλος της «ΕΕ θα έρθουν ευκαιρίες για το λαό μου όπως επίσης και για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

«Πλέον η οικονομία αναπτύσσεται και έρχονται επενδύσεις, θα πάμε ακόμα καλύτερα», τόνισε ο κ. Ζάεφ.

«Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς όλοι όσοι και όσοι ζουν στη χώρα μου επιθυμούν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιστεύουν στις ευρωπαϊκές αξίες της ένωσης και στη δημοκρατία. Και όλοι εμείς θα συνεργαστούμε συνολικά για να το πετύχουμε. Πάνω από το 75% των πολιτών της Μακεδονίας συμφωνούν με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.                                                                                    

«Το 1991 ήμουν 17 ετών και αυτό ονειρευόμουνα. Και οι νέοι στη χώρα μου αυτό εξακολουθούν να ονειρεύονται. Τώρα, 27 χρόνια μετά είμαι πρωθυπουργός και είμαστε πολύ κοντά αυτό το όνειρο να πραγματοποιηθεί», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Αυτό ζητώ σήμερα από αυτό εδώ το βήμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απευθύνομαι σε σας στη δική μου μακεδονική γλώσσα», ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα και είμαστε έτοιμοι όλοι να συνεργαστούμε για να το πετύχουμε. Και γι’ αυτό το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές», κατέληξε ο πρωθυπουργόςτης πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.