Συνάντηση με τους επενδυτές είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του 13ου Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών. «Το κλίμα των επενδυτών είναι θετικό για την Ελλάδα» δήλωσε στο insider.gr ο υπουργός Οικονομικών, που μίλησε με τεχνικούς όρους στους διεθνείς επενδυτές οι οποίοι τον ρώτησαν για συντάξεις, τράπεζες και άλλα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα funds, τα οποία «κοιτάζουν» Ελλάδα, είτε για να επενδύσουν, είτε γιατί έχουν ήδη έκθεση.

Ανταπόκριση από το Λονδίνο

Συγκεκριμένα, το βασικό μήνυμα που θέλησε να περάσει ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι η κυβέρνηση έχει πλέον τους πόρους, την πείρα και τις υποδομές να σχεδιάζει προνοητικά τα επόμενα βήματα και να λειτουργεί πυροσβεστικά, όπως στο παρελθόν.

Όσον αφορά στις συντάξεις, ο υπουργός διαμήνυσε στους επενδυτές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερεκτιμά τη δημοσιονομική επίδραση που θα έχει η συμφωνημένη περικοπή και το στηρίζει αυτό σε δημογραφικούς λόγους που συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής.

Ο κ. Τσακαλώτος θέλησε με αυτόν τον τρόπο να ρίξει τους τόνους στο ζήτημα των συντάξεων, το οποίο και έχει γίνει κυρίαρχο θέμα εντός και εκτός συνόρων.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε ηχηρό μήνυμα προς τους επενδυτές, πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν κανονικά, ενώ, σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα των συντάξεων, εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει μια κοινώς αποδεκτή λύση.

«Είχαμε την ευκαιρία χθες να συζητήσουμε με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί το θέμα των συντάξεων. Παρουσίασα τα διαθέσιμα στοιχεία. Η συζήτηση θα συνεχιστεί με στόχο να φτάσουμε σε μια κοινώς αποδεκτή λύση», εξήγησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τώρα που η χώρα έχει εξέλθει του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, τονίζοντας μάλιστα πως αυτό ήταν «το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της ΔΕΘ».

«Η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια, αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο. Τώρα η κυβέρνηση θα εστιάσει στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, χωρίς εκπλήξεις και με στόχο την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», ήταν το μήνυμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους διεθνείς επενδυτές.

«Οι τράπεζες είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας», ανέφερε, στη συνέχεια, ο υπουργός, ερωτηθείς για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. «Δεν έχει κλείσει το θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς παρακολουθούν στενά την κατάσταση και ανασχεδιάζουν την πολιτική τους. Είναι μια διαρκής και εξελισσόμενη κατάσταση η εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στην επένδυση της Eldorado Gold στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «είναι πολύ ειδική περίπτωση γιατί δεν είναι περιβαλλοντικά φιλική». Επίσης, τόνισε πως «βρίσκεται σε ένα από τα πιο τουριστικά και όμορφα μέρη της Ελλάδας. Πρέπει η κυβέρνηση της χώρας να είναι σε θέση να κρίνει πού θα γίνονται τουριστικές επενδύσεις, πού βιομηχανικές και πού αγροτικές καλλιέργειες».

Τι είπε νωρίτερα ο Τσακαλώτος στους επενδυτές

Προσγειωμένο και ρεαλιστή χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι ξένων funds τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον οποίο συνάντησαν κατ’ ιδίαν στο πλαίσιο του 13ου Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που διοργανώνεται στο Λονδίνο.

Τι είπε ο Τσακαλώτος στους επενδυτές στο Λονδίνο

Οι επενδυτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους στον υπουργό, καθώς, όπως είπαν, «είχαν μπροστά τους ένα διοικητικό στέλεχος του δημόσιου τομέα και όχι έναν πολιτικό που μιλά με μαρξιστικούς όρους».

Αντιθέτως, ο κ. Τσακαλώτος έδωσε έμφαση στο ζήτημα της παιδικής φτώχειας, που θεωρεί πολύ πιο σοβαρό και απασχολεί έντονα την κυβέρνηση.

Για τις τράπεζες, τέλος, οι οποίες «πέφτουν» πάντα στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επενδυτές, ο ίδιος τόνισε ότι το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι πολύ σοβαρό για την ελληνική οικονομία, αλλά η διάρθρωσή τους είναι πολύ διαφορετική και πιο σύνθετη στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία.

Στο πλαίσιο της προληπτικής στρατηγικής της κυβέρνησης εξετάζονται και διερευνώνται αποτελεσματικοί τρόποι για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, τόνισε τέλος.