«Ο κ. Καμμένος είχε την ευκαιρία να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση όταν καταθέσαμε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας με αφορμή την άκρως προβληματική συμφωνία των Πρεσπών. Από κει και πέρα νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί ότι έχουμε να κάνουμε με έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Με ένα ετερόκλητο δίδυμο, το μόνο το οποίο το ενδιαφέρει είναι να παραμείνει λίγους μήνες ακόμα στις καρέκλες της εξουσίας», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κορινθία.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «όσο παρατείνεται αυτή η άτυπη προεκλογική περίοδος τόσο η χώρα είναι εγκλωβισμένη στις αντιφάσεις των κυβερνητικών εταίρων και τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα γίνεται στα εθνικά συμφέροντα. Κατά συνέπεια όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Η χώρα πρέπει επιτέλους να αναπνεύσει. Η ΝΔ διεκδικεί μια νωπή και ισχυρή εντολή για να δώσει ένα τέρμα σε αυτή την άκρως τραυματική περίοδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές στον νομό Κορινθίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε:

«Αυτό δεν μπορεί πια να αποτελεί δικαιολογία, διότι γνωρίζουμε ότι ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής θα έχουμε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, περισσότερες πλημμύρες και δεν αρκεί μόνο εκ των υστέρων να ερχόμαστε να διορθώνουμε τις ζημιές, θα πρέπει να σχεδιάζουμε και να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί ως προς την πρόληψη, την προστασία της περιουσίας αλλά και των ζωών των συμπολιτών μας απέναντι σε τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όπως ξέρετε, και με αφορμή την πολύ μεγάλη εθνική καταστροφή που χτύπησε το Μάτι πριν από τρεις μήνες, η ΝΔ έχει καταθέσει ένα συγκροτημένο, συνολικό σχέδιο για το πως πρέπει να αναμορφωθεί η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας, δίνοντας μεγάλη έμφαση στις φυσικές καταστροφές που ξέρουμε ότι θα βρούμε απέναντί μας και βέβαια ανάμεσα σε αυτές είναι και τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, απέναντι στα οποία η Κορινθία, οι παραθαλάσσιες περιοχές της Κορινθίας είναι εκτεθειμένες», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνοδευόταν από τον κ. Παναγιώτη Νίκα, υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου, με τη στήριξη της ΝΔ.

Δημοσιογράφος: Δυο λόγια σχετικά με τη στήριξη προς το πρόσωπο του νυν δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα;

Κ. Μητσοτάκης: Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ που έχουμε σήμερα μαζί τον Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος και θα έχει τη στήριξή μας για να διεκδικήσει την περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο Παναγιώτης είναι ένας εξαιρετικός δήμαρχος, ένα στέλεχος με πολύ μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην Καλαμάτα. Και επειδή εμείς πιστεύουμε πραγματικά ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να υπηρετείται από στελέχη τα οποία έχουν αυτοδιοικητική εμπειρία, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον κ. Νίκα για να μπορέσει να διεκδικήσει την περιφέρεια Πελοποννήσου. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή την οποία μπορούσαμε να κάνουμε. Και είμαι επίσης απολύτως σίγουρος ότι και οι κάτοικοι της Πελοποννήσου θα εμπιστευτούν αυτόν και την ομάδα του, ώστε η επόμενη μέρα για την Πελοπόννησο να είναι μια μέρα πιο αισιόδοξη και πιο χαμογελαστή.

Δημοσιογράφος: Πολλά στελέχη της Ν.Δ. δεν είναι σήμερα εδώ, που είναι με τον κ. Τατούλη.

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, όλοι είναι ελεύθεροι να κάνουν τις επιλογές τους. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα παρέχουμε ξεκάθαρη πολιτική στήριξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2ου βαθμού. Άρα, οι περιφερειακές εκλογές είναι εκλογές που έχουν μια έντονη πολιτική διάσταση για τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό συμβαίνει διότι οι περιφέρειες σε μεγάλο βαθμό είναι αναπτυξιακός βραχίονας και θα πρέπει οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν την επόμενη μέρα, να μπορούν να συμμερίζονται το δικό μας συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Από εκεί και πέρα, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν επί μέρους διαφοροποιήσεις. Εμείς έχουμε κάνει την επιλογή μας. Θα τη στηρίξουμε και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι θα είναι, όχι απλά η σωστή επιλογή, αλλά θα είναι και η νικηφόρα επιλογή.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, για τους δήμους θα υπάρξει κάποια αντίστοιχη στήριξη;

Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε πει ότι ως προς την αυτοδιοίκηση του 1ου βαθμού οι δημότες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τους καλύτερους τοπικούς άρχοντες, με γνώμονα το ποιος είναι καλύτερος για να αντιμετωπίσει τα τοπικά προβλήματα. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δώσει χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές 1ου βαθμού. Θα περιοριστούμε στη στήριξη την οποία έχουμε δώσει στις περιφέρειες. Θα ακούσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών, αλλά όπως έχω πει πολλές φορές, όσο απομακρυνόμαστε από την κεντρική εξουσία, τόσο οι δημότες πρέπει να είναι ελεύθεροι να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές για τους δήμους τους.

Δημοσιογράφος: Ακόμα και για τις πρωτεύουσες των νομών;

Κ. Μητσοτάκης: Κάντε λίγο υπομονή.