«Η Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους και του κοινοβουλευτισμού, έχει μπει στη διαδικασία ελέγχου των απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επιβεβαιώνοντας πλήρως ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών τις χθεσινές δηλώσεις Κοτζιά για το ζήτημα του ελέγχου δαπανών, σημειώνοντας πως από το 2017 μέχρι σήμερα η Βουλή, όπως ο νόμος ορίζει, έχει λάβει γνώση έξι φορές για τις δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ. «Δε γνωρίζω να υπάρχει σε κανένα άλλο υπουργείο καθεστώς απορρήτων δαπανών για εθνικούς σκοπούς. Για τις ειδικές δαπάνες του ΥΠΕΞ, η Βουλή λαμβάνει γνώση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Για την παραίτηση Κοτζιά, ο Νίκος Βούτσης τόνισε πως «η χθεσινή δεν ήταν μια καλή εξέλιξη, όμως με την εξέλιξη αυτή διευκρινίστηκε σε όλους τους τόνους και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στη μεγάλη επιλογή της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία με μεγάλη συνέπεια θα την υπηρετήσει, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών».

Όπως τόνισε ο Νίκος Βούτσης, «επί χρόνια το ζήτημα του ελέγχου των απορρήτων δαπανών, ήταν ζήτημα που προκαλούσε εντάσεις και ερωτηματικά, και στην κοινή γνώμη. Πριν αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, το 2013 και το 2014, με πρωτοβουλία του μετέπειτα πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, είχε τεθεί αυτό το ζήτημα, ανοιχτά και δημοσίως, για την ανάγκη ελέγχου, γνώσης, που θα πρέπει να έχει η Βουλή, το κοινοβουλευτικό σύστημα, για τη διάθεση απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών». Στις αρχές του 2017 ο κ. Κοτζιάς είχε περάσει από τη Βουλή νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ να περνούν και από τη Βουλή.

«Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν άλλες απόρρητες δαπάνες υπουργείων. Ίσως για τα εξοπλιστικά προγράμματα να γίνονται κάποιες συζητήσεις, μερικές φορές από το υπουργείο Άμυνας αλλά αυτές δεν αφορούν σε απόρρητα κονδύλια, αφορούν σε προαποφασισμένες ή σε υπό έγκριση αποφάσεις που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες της χώρας. Πάντως δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απορρήτων δαπανών σε άλλον τομέα της κυβερνητικής πολιτικής», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Περιγράφοντας τη διαδικασία για τις ειδικές δαπάνες ο κ. Βούτσης τόνισε πως μόλις λαμβάνει τον σχετικό φάκελο από το ΥΠ.ΕΞ συγκαλεί τους Αντιπροέδρους της Βουλής και τους ενημερώνει με τους τελευταίους να μπορούν να κρατούν σημειώσεις. 

«Με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα έχουν Αντιπρόεδρο της Βουλής, οι οποίοι είναι και κορυφαία στελέχη των κομμάτων τους, εκτιμώ ότι όλοι οι Πρόεδροι των κομμάτων έχουν ενημερωθεί από τους Αντιπροέδρους της Βουλής», είπε ο κ. Βούτσης «δεν δικαιούται αρχηγός κόμματος να λέει ότι δεν είχε ενημέρωση». 

Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά

Για την παραίτηση του ΥΠΕΞ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Νίκος Βούτσης ανέφερε: «έχει προκαλέσει μια ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι να προχωρήσει και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, η συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον βέβαια εξαντληθεί ο οδικός χάρτης από τη γείτονα χώρα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει. Η χθεσινή εξέλιξη δεν ήταν μια καλή εξέλιξη. Όμως διευκρινίστηκε σε όλους τους τόνους, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στη μεγάλη αυτή επιλογή και με μεγάλη συνέπεια θα την υπηρετήσει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών».