Για πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα κατηγόρησε τον τέως υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας πως η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων μόνο για το Ιόνιο Πέλαγος, ουσιαστικά, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής πολιτικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, η προαναγγελία του Νίκου Κοτζιά δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι δήθεν πρόκειται για «ειδική περίπτωση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιώργου Κουμουτσάκου:

«Με πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα ο κ. Κοτζιάς, έχοντας ήδη απομακρυνθεί από το ΥΠΕΞ, χώρισε τη χώρα στη μέση. Το έκανε προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο και μάλιστα με τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα. Έδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι δήθεν πρόκειται για "ειδική περίπτωση". 
 
Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής».