«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με κανένα για να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την εθνική της κυριαρχία. Επιλέγουμε την σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αρχής γενομένης από το Ιόνιο», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, σε τοποθέτησή του στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ,  όσον αφορά σε «ζητήματα που υπάρχουν διαφορές, βεβαίως και θα συζητήσουμε και θα διαπραγματευθούμε για να μπορέσουμε να επιλύσουμε με ειρηνικό τρόπο, με διάλογο και με συνεννόηση τις όποιες διαφορές υπάρχουν». Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως η απόφαση, ώστε η σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια να γίνει με νόμο και όχι με προεδρικά διατάγματα, είναι κάτι που αποφασίσθηκε στη χθεσινή τετράωρη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, καθώς θεωρήθηκε ότι ο νόμος είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό.

«Η ουσία της πολιτικής δεν αλλάζει. Επιλέγουμε τη σταδιακή επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για το εάν αυτό θα γίνει με προεδρικά διατάγματα ή με νόμο, δεν θέτουν σε αμφισβήτηση τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής. Τίποτε δεν κρύβεται. Μην ψάχνουμε για υπόγεια ή κρυφά μηνύματα εκεί που δεν υπάρχουν. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την ένσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν και στο Επιστημονικό Συμβούλιο, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα στη σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, θα γίνει συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση πως η επιλογή της κυβέρνησης για σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από το Ιόνιο που δεν περιλαμβάνει και το Αιγαίο, δείχνει υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «λανθασμένη κριτική» και είπε ότι η τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει άγνοια του διεθνούς δικαίου. «Τόσο δικαιϊκά όσο και τεχνικά και πρακτικά, η τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου. Η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος από μια πλευρά δεν σημαίνει απεμπόληση του κυριαρχικού δικαιώματος από μια άλλη» τόνισε και συμπλήρωσε: «η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική διότι με τον τρόπο που τοποθετείται, στην πραγματικότητα είναι εκείνη που δίνει επιχειρήματα σε όποιον επιδιώκει να διαπραγματευθεί με την ελληνική κυβέρνηση».

Αναφορικά με την απόφαση της Δικαιοσύνης για την προσωρινή κράτηση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, ο κ Τζανακόπουλος, τόνισε ότι «κρίνεται πια και με τη βούλα των δικαστηρίων, ότι διατελέσαντες υπουργοί που ανήκουν στο βαθύ πολιτικό προσωπικό του παλιού πολιτικού συστήματος, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, περισσότερο ενδιαφέρονταν για το προσωπικό τους συμφέρον παρά υπηρετούσαν την ελληνική πολιτεία».

«Είναι μια κοινή ομολογία μεταξύ των πολιτών, αλλά κάθε φορά που η Δικαιοσύνη προχωρά και ολοκληρώνει τις διαδικασίες για τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων, αποδεικνύεται σε όλο της το μέγεθος η διαφθορά, η διαπλοκή και ο εκφυλισμός του παλιού πολιτικού συστήματος» πρόσθεσε, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Παπαντωνίου στην οποία έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση» της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και εφαρμογή του «δόγματος Πολάκη». «Το ελληνικό κράτος θα κάνει ότι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να βοηθά στη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων και να δημιουργεί όρους θεσμικής θωράκισης της πολιτείας για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον καθώς αυτά ακριβώς τα φαινόμενα έπαιξαν σπουδαίο ρόλο και στη χρεοκοπία της χώρας το 2010», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για το εάν η τοποθέτηση του κ. Καμμένου στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο διενέργειας των εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «στόχος και σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συνταγματική της θητεία», ενώ υπογράμμισε πως «υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί όρο γι' αυτό».

«Ο κ. Καμμένος έχει κάνει εδώ και καιρό μια συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση: Ότι εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, όμως, έχει πει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη σε πιθανή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 'Αρα λοιπόν, υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί όροι για την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης» εκτίμησε ο κ. Τζανακόπολος και προσέθεσε: «Ο πρωθυπουργός και κ. Καμμένος έχουν μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία και συμφωνία. Είπαν ότι το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα τους απασχολήσει ξανά τον Μάρτη. Σε αυτή τη φάση, όλοι προσανατολιζόμαστε και είμαστε προσηλωμένοι στην κατεύθυνση της υλοποίησης των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στην ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού που όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει περικοπές, αλλά θα περιλαμβάνει και δημοσιονομική επέκταση».

Για το ζήτημα των συντάξεων, έπειτα και από τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν και πως «μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες το ζήτημα θα έχει λήξει και τυπικά. Η διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου ολοκληρώνεται πάρα πολύ σύντομα και πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή όλα τα ζητήματα θα έχουν λήξει».

«Ο κ. Ρέγκλινγκ στη δήλωσή του αποτύπωσε την πραγματικότητα των συζητήσεων που γίνονται και αφορούν στον δημοσιονομικό χώρο του 2019. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο δημοσιονομικός χώρος αυτός αρκεί και περισσεύει για να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Από εκεί και πέρα οι αριθμοί εξετάζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού 6μήνου όπου τον κύριο λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει γίνει δε ένα μεγάλο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της έγκρισης του προϋπολογισμού μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επομένως δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε απαισιόδοξοι. Ο κ. Ρέγκλινγκ άφησε το ζήτημα ανοιχτό, καθώς ακόμη δεν υπάρχει η τυπική έγκριση από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.