Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των θεσμικών αλλαγών στην Δημόσια Διοίκηση με την ενδυνάμωσή της με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, την ποιοτική αναβάθμισή της και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της», σημειώνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ τόνισε πως εντός του 2019 θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα για τα «Ψηφιακά ΚΕΠ» σε συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής».

Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής» η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρει ότι όσον αφορά τις προσλήψεις σημειώνει ότι υπάρχει η δυνατότητα προσλήψεων «8.000 δημοσίων υπαλλήλων με προτεραιότητα στους τομείς της Παιδείας, Υγείας και του κοινωνικού κράτους», ενώ ταυτόχρονα «προχωρά η διαδικασία για την πρόσληψη 3.000 για στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και 4.500 στην Ειδική Αγωγή».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρει ακόμα ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες της κινητικότητας καθώς «εγκρίθηκαν η κάλυψη 5.481 θέσεων μέσω μετατάξεων και αποσπάσεων δημοσίων υπαλλήλων και η ενίσχυση του ΑΣΕΠ με προσωπικό λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας».

Εκφράζει τη λύπη της για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «σε κάθε περίπτωση η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι σταθερή και η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί προτεραιότητα». «Η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό έδωσε με σαφήνεια αυτό το μήνυμα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει ότι «τα δημοσιονομικά μεγέθη της οικονομίας και η διεθνής αναγνώρισή τους συνηγορούν με την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων» και θεωρεί ως στοίχημα της κυβέρνησης την υλοποίηση του «προοδευτικού σχεδίου παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Ερωτηθείσα για τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με δεδομένη την «κορυφαία διαφωνία για το Μακεδονικό» απαντά ότι «η κοινή δέσμευση είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά με ενότητα, υλοποιώντας τις μεγάλες προτεραιότητες για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων», ενώ στο ενδεχόμενο «εν πλώ αλλαγής της κυβερνητικής πλειοψηφίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ» είπε ότι «η κυβέρνηση έχει δεδομένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου θεωρεί πολιτική και κοινωνική ανάγκη τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου «απέναντι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό» και με στόχο στην Ευρώπη την «αλλαγή των συσχετισμών στα κέντρα αποφάσεων».

Θεωρεί ότι ένα τμήμα των κεντροαριστερών δυνάμεων επιδιώκει τη «συμπόρευση με την ΝΔ» και ένα άλλο είναι εγκλωβισμένο «στον ισοπεδωτικό αντικυβερνητισμό» και χαρακτηρίζει την στρατηγική αυτή «άγονη (που) δεν πείθει ούτε τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, ούτε τους προοδευτικούς πολίτες».

Εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «καιροσκοπική και μικροπολιτική αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων» και για «δεξιά διολίσθηση της ΝΔ με νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα». Επίσης αναφερόμενη στο σχέδιο της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση σημειώνει ότι «αποβλέπει σε απολύσεις και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου με την «οικειοθελή» επιστροφή στην πιο σκληρή μνημονιακή περίοδο».

Ερωτηθείσα αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στηρίξει «όπως ο Νίκος Κοτζιάς» την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου για τον Δήμο Αθηναίων, η κ. Ξενογιαννακοπούλου απάντησε «ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στην ανάγκη προοδευτικών συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικασίες με τις οποίες αξιολογεί τις επιμέρους υποψηφιότητες».