Στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να κληθεί σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρέσβης της Αλβανίας, προκειμένου να γίνει αποδέκτης διαβήματος διαμαρτυρίας, αναφορικά με το περιστατικό στους Βουλιαράτες που κόστισε τη ζωή του Έλληνα ομογενή, Κωνσταντίνο Κατσίφα.

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε πως η Ελλάδα θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη με το θάνατο του ομογενούς, Δημήτρη Κατσίφα στην Αλβανία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», τόνισε ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις Αρχές της Αλβανίας. Παράλληλα τόνισε πως δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να μείνουμε στο αυστηρό μήνυμα που έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να τηρούνται χαμηλότεροι τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας και να μην αντιμετωπίζεται το ζήτημα με επιθετικότητα όταν έχει χαθεί μια ζωή, ώστε να μην τροφοδοτούνται τα αντανακλαστικά των κοινωνιών.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, αναφέρθηκε στο περιστατικό κάνοντας λόγο για «εξτρεμιστική τρέλα». Την ίδια στιγμή, έντονες είναι οι αντιδράσεις στην ελληνική κοινότητα του χωριού Βουλιαράτες, με τον πρώην πρόεδρο της «Ομόνοιας», Λεωνίδα Παππά, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ανταλλαγή πυροβολισμών να ήταν «στημένη».

Εξάλλου, εχθές το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει με ανακοίνωσή του την «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών», κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κων. Κατσίφας στους Βουλιαράτες Αλβανίας, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο  Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».