Η μετανάστευση και η ασφάλεια αποτελούν τις δυο βασικές προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τόνισε ο Έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην τοποθέτησή του στο 12ο Συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, τα δύο αυτά ζητήματα τροφοδότησαν την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού - που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση όλων, επισημαίνοντας, ωστόσο,  πως δεν πρέπει να συγχέουμε τις φωνές του εθνικισμού με τον πατριωτισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά την ενότητα και την αλληλεγγύη, σημείωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης και πρόσθεσε «σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να υψώσουμε έναν τοίχο για να σταματήσουμε τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό που επιδιώκουν να μας απομονώσουν και να μας χωρίσουν».

«Πρέπει να αγκαλιάσουμε την πίστη μας στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την αγάπη μας για την πατρίδα μας και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους ευημερίας και καλύτερης διαβίωσης. Τελικά μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και Ευρωπαίοι και πατριώτες», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Επίσης, ο επίτροπος αναφέρθηκε στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές, λέγοντας ότι έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της εκλογικής εκστρατείας πρέπει να υποστηρίξουμε και να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες και αρχές της Ένωσης μας. Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι την ευθύνη για την Ευρώπη του αύριο. Ήρθε η ώρα να ηγηθούμε. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να δώσουμε ένα παράδειγμα σε όλους και να καλέσουμε άλλους Ευρωπαίους να μας ακολουθήσουν σε αυτή την πορεία», κατέληξε στην ομιλία του ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δημήτρης Αβαραμόπουλος.