Τα σύνορά μας για την Ελλάδα και την Ε.Ε., σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν υφίστανται αμφισβητήσεις και πολύ περισσότερο γκρίζες ζώνες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, σημειώνοντας πως βάση της φιλίας και καλής γειτονίας μας με την Τουρκία, καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής, αποτελεί η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ότι η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της, όποτε το κρίνει σκόπιμο και με τον θεσμικό τρόπο που κρίνει πρόσφορο.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, η συγκεκριμένη νομική βάση του Διεθνούς Δικαίου, που τεκμηριώνει την κατά τ' ανωτέρω σαφήνεια του καθορισμού και των θαλάσσιων συνόρων μας -επέκεινα δε και του καθορισμού της ΑΟΖ- συμπυκνώνεται πρώτον, στη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται, είναι πλήρης και δεν αφήνει κενά ερμηνείας, τα θαλάσσια σύνορά μας στο Αιγαίο είναι σαφώς καθορισμένα, δίχως περιθώρια οιασδήποτε αμφισβήτησης και επανέλαβε ότι όσοι επινοούν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, επιδεικνύουν και άγνοια αλλά και έλλειψη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, τα παραπάνω τεκμηριώνονται επίσης και στη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία αφορά το καθεστώς της παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, αλλά και στη Συνθήκη του Montego Bay του 1982, η οποία παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί για κάθε κράτος, άρα και για την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προσφέρει αντίστοιχη προστασία των συνόρων και του εδάφους της χώρας μας, όπως ισχύει και για την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για το «Δίκτυο NATURA 2000», που αφορά τον επακριβή καθορισμό των εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα. «Τα στοιχεία ως προς τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο "Δίκτυο NATURA 2000" αποδεικνύουν ότι οι περιοχές αυτές -συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους νησίδων και βραχονησίδων, δίχως να έχει οιαδήποτε νομική σημασία το ποια είναι η έκτασή τους και, a fortiori, το αν κατοικούνται ή όχι -βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για το Κυπριακό, αφού υπογράμμισε ότι αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε πως επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Σύμφωνα με τον ΠτΔ, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

Προκόπης Παυλόπουλος: Η πΓΔΜ να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της

Όπως τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, όσον αφορά στην πΓΔΜ επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα παραπάνω υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Κάτι που για να επιτευχθεί, χρειάζεται η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο Σύνταγμά της.

«Μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο, καθώς και η κατά το Διεθνές Δίκαιο ορθή ερμηνεία της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, προκειμένου αυτή να έλθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.