Αναφορά στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων όπου «πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού», έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Politika, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν «επιτυγχάνεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ειδικότερα, όπως τονίζει στη συνέντευξή του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με τη «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα χώρες της περιοχής.

Η ΝΔ, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να υπερψηφίσει «είτε στη σημερινή Βουλή, είτε σε όποια επόμενη την συμφωνία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πώς Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και τόνισε ότι η Σερβία είναι «αναμφισβήτητα στην πρώτη θέση της "κούρσας" προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την επιθυμία, «η διμερής συνεργασία να είναι ακόμα πιο στενή και να έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ουσία».

Αναφορικά με το θάνατο του μέλους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως παραμένουν πολλά κενά και θολά σημεία τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν από τις αλβανικές αρχές. Πρόσθεσε δε, ότι δηλώσεις που έγιναν από την αλβανική πλευρά «δεν βοήθησαν» και πρέπει όλοι να είναι «πολύ προσεκτικοί».

Όσον αφορά στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επσήμανε πως η θέση της Ελλάδας είναι απολύτως σαφής και σταθερή, και μάλιστα είναι μια θέση διακομματική, καθώς όλα τα κόμματα συμφωνούν σχετικά με τη μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

«Η Τουρκία χαρακτηρίζεται από πολλούς ένας δύσκολος γείτονας και απρόβλεπτος σύμμαχος. Η Ελλάδα επιδιώκει καλές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία. Αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονομερείς προσπάθειες. Οφείλουν να είναι αμοιβαίες. Η Τουρκία καλείται να αποσαφηνίσει εάν επιδιώκει να είναι ένας σύμμαχος και γείτονας που συμβάλει στη σταθερότητα ή δημιουργεί αβεβαιότητες στην περιοχή μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η προκλητική και παραβατική τακτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν συμβάλλει στη σταθερότητα. Πάγια θέση της χώρας μου είναι η πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου ως προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όσον αφορά στις σχέσεις με τη Ρωσία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η χώρα μας έχει έναν ακλόνητο και σαφή δυτικό προσανατολισμό. Ταυτόχρονα οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι παραδοσιακές. Αυτό μας επιτρέπει να βρίσκουμε σημεία επαφής και επικοινωνίας που μπορούν να εκτονώσουν εντάσεις».

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πρακτικά ακόμα εκτός αγορών γιατί τα επιτόκια δανεισμού της είναι σε απαγορευτικά επίπεδα και πολύ ψηλότερα από αυτά των υπολοίπων χωρών - όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος- που βγήκαν από προγράμματα στήριξης. Παράλληλα, η ανάπτυξη είναι πολύ μικρότερη από αυτή της υπόλοιπης ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσπιστία από τις αγορές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, «η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί δυνατά στα πόδια της όταν η οικονομία μας αποκτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και όταν η χώρα κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών. Και αυτό σκοπεύουμε να πετύχουμε, βάζοντας αμέσως σε εφαρμογή το δικό μας σχέδιο για την οικονομία. Μικρότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία. Ιδιωτικοποιήσεις και νοικοκύρεμα του κράτους. Έτσι θα κερδίσει ξανά η χώρα μας την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών», σημείωσε.

Να σημειώσουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι σήμερα και αύριο. Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη Σερβία, στο πλαίσιο τόσο της στενής συνεργασίας της ΝΔ με το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, όσο και των ιδιαίτερα στενών πολιτικών σχέσεών με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς.