«Απειλή για τις ζωές και για την ίδια τη Δημοκρατία αποτελεί η ανομία που επικρατεί στα Πανεπιστήμια», σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού, όπως κατήγγειλε, «εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια ως ορμητήρια για τις παρανομίες τους». Τα ανωτέρω επισήμανε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας στην εναρκτήρια ομιλία του, στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης για την ανομία, την εγκληματικότητα και τη βία στα Πανεπιστήμια.

«Το άσυλο έγινε παραβατικό άσυλο, ενώ η γνώση και η διακίνηση των ιδεών ζούνε υπό την κατοχή μιας μαφίας με πολιτική κουκούλα», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Γιατί η Αθήνα να γιορτάζει κάθε χρόνο το τέλος της χούντας και να μετατρέπεται σε μια σιδερόφραχτη χούντα;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. «Η πολιτεία άλλοτε αδρανεί κι άλλοτε φλερτάρει» με όσους παρανομούν, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το κράτος εμφανίζεται ανίκανο να προστατέψει τους φοιτητές και τους υπαλλήλους. Από κυψέλες ελεύθερης σκέψης έχουν μετατραπεί σε χώρους λογοκρισίας. Αν δε μου αρέσουν αυτά που λές, σε πλακώνω στο ξύλο. Το άσυλο ιδεών μετατράπηκε σε άσυλο ανομίας».

Όπως σημείωσε ο κύριος Μητσοτάκης «η σημερινή επίκαιρη ερώτηση για την ανομία που επικρατεί στα Πανεπιστήμια έχει συνταχθεί από τις εμπειρίες και τις αγωνίες όσων έχουν υποφέρει από την ανομία και την υπογράφουν 1500 φοιτητές με επιστολή τους».

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής φωτογραφίες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «την ερώτηση την συνυπογράφουν άτυπα καθηγητές πανεπιστημίου, όπως ο Καλογήρου, που καταγγέλουν εμπόριο ναρκωτικών και στη συνέχεια ξυλοδαρμούς κι επιθέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε «μέχρι πότε θα ανέχεστε τα βαποράκια να μπαινοβγαίνουν στα πανεπιστήμια».

«Την ερώτηση συνυπογράφουν άτυπα οι πρυτανικές αρχές που κατήγγειλαν την εγκατάσταση του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική, όπου φοιτητές και καθηγητές έκαναν τα σώματά τους ασπίδα για να προστατέψουν το πανεπιστήμιο τους τραμπούκους».

«Η σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου έκλεισε συμβολικά το πανεπιστήμιο για να προστατευτεί από τους εμπόρους ναρκωτικών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«93 καθηγητές της νομικής, γιατί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια φοιτητών και την ιστορία της νομικής».

«Οι καθηγητές του Αριστοτελείου εκλιπαρούν για τη σωτηρία του Πανεπιστημίου. Και σε όλους αυτούς θα πρέπει να απαντήσει ο Τσίπρας. Ως πότε θα μένουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ανυπεράσπιστοι απέναντι στις πολιτικές συμμορίες και τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Ως πότε θα συγκαλύπτετε αυτή την ομερτά;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

«Με την ΝΔ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «τα Πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από τραμπούκους και εγκληματίες. Το άσυλο θα καταργηθεί. Ο νόμος για το άσυλο δεν θ' αλλάξει απλά. Θα καταργηθεί!», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα πανεπιστήμια θ' απολαμβάνουν μέχρι ν' αλλάξει ο νόμος την ασφάλεια που απολαμβάνει κάθε δημόσιος χώρος. Αυτό το αίσχος που επικρατεί σήμερα θα πάψει», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Και να ήθελα να φτάσω στο σπίτι σας κ. Τσίπρα, δεν θα μπορούσα από τις κλούβες των ΜΑΤ

«Κατά τη χθεσινή μου βόλτα στην Κυψέλη, θα είχα δυσκολίες να φτάσω στο σπίτι σας από τις κλούβες των ΜΑΤ που το φυλάνε, όπως και στο Μαξίμου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη δευτερολογία του.

«Να προγραμματίσουμε μια προ ημερησίας συζήτηση την επόμενη Παρασκευή για την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό και την επόμενη παρασκευή για το προσφυγικό», κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης, «για μη λέτε ότι σας κάνουμε μόνο ερωτήσεις για τα ζητήματα του νόμου και της τάξης».

«Δε θυμάμαι ποτέ να είχαμε τέτοιες επιστολές αγανάκτησης από φοιτητές και καθηγητές στα Πανεπιστήμια», απάντησε στον πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης και δικαιολόγησε το γεγονός με τη διαπίστωση πως « κατά την τελευταία τριετία η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί».

«Ανέχεστε τις καταλήψεις δημοσίων χώρων; Ανέχεστε στους χώρους ενός πανεπιστημίου να καταλαμβάνει μια αναρχική συλλογικότητα, όπως ο Ρουβίκωνας; Κι εσείς σφυρίζετε αδιάφορα. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Πρέπει να επεμβαίνει το κράτος;», ρώτησε τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης.

«Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα Χανιά», είπε ο επικεφαλής της αξιωαμτικής αντιπολίτευσης. «Αναρχική συλλογικότητα έχει καταλάβει χώρο που το πανεπιστήμιο θέλει να αξιοποιήσει και σκοντάφτει στην κατάληψη».

«Υπάρχει πανεπιστήμιο που να παρουσιάζει την εικόνα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ευρώπη;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε σχετικά δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ για τις καταλήψεις και την εγκληματικότητα που επικρατούν στα ελληνικά πανεπιστήμια, διερωτώμενος «εάν κι αυτά τα δημοσιεύματα τα προκάλεσε η ΝΔ».

«Μήπως βολεύεστε σ’ αυτήν την κατάσταση στα Πανεπιστήμια. Μήπως χαϊδεύετε αυτές τις ομάδες με τα γκρουπούσκουλα. Όταν αλλάξει η κατάσταση όπως δείχνει ν αλλάζει, αυτές οι ομάδες μήπως  ξαμολυθούν να ξανακάψουν την Αθήνα όπως έκανε το 2008. Κι εσείς τους χαϊδεύατε. Θυμόμαστε τις δηλώσεις του χώρου σας από εκείνη την εποχή», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά είναι η μήτρα της τρομοκρατίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αγωνία μας δεν είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όπως μας κατηγορείτε, αλλά πως θα βελτιώσουμε την κατάσταση στα δημόσια πανεπιστήμια. Να συνδέσουμε τις σχολές με την αγορά εργασίας», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο, όπως είναι αρκετά στην Αμερική, έχουν την ικανότητα να προσφέρουν σε όλους τους φοιτητές, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης».

«Είστε υποκριτές, αναχρονιστές, κολλημένοι όχι στον περασμένο αιώνα, αλλά στον Μεσαίωνα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν έρθει ένα μεγάλο ίδρυμα, το Λάτση, Νιάρχος, όπως έγινε στη γειτονική Τουρκία, να κάνει ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο, δεν μπορεί να το κάνει. Σε αυτό να απαντήσετε,  εάν όντως θέλετε να διευρύνετε τη συζήτηση για την Παιδεία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σήμερα, οι πολίτες βεβαιώθηκαν πως δε μπορείτε να κάνετε τίποτα για την Παιδεία», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι φωτογραφίες που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης: