«Η 3η Δεκέμβρη κηρύχθηκε ως Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία. Αυτή η ημέρα δεν είναι μόνο μια επέτειος, αλλά αποτελεί μία ημέρα διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας των ατόμων με αναπηρία. 

Είναι η ημέρα που ενώνουμε τη φωνή μας με τους αναπήρους, τις οικογένειες τους, με το αναπηρικό κίνημα, που αγωνίζονται και διεκδικούν ενάντια στη φτώχεια, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, τις διακρίσεις, το στιγματισμό, τη φιλανθρωπία και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους», γράφει σε ανακοίνωση του το τμήμα ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν το δικαίωμα στην ισότητα και την αξιοπρέπεια. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία σωματική, νοητική ή ψυχική. Στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια τα ΑμεΑ. Στη χώρα μας τα άτομα με αναπηρία, καθώς και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα

«Η πολιτική αλλαγή του 2015, αλλά και όσα ακολούθησαν, δημιούργησαν νέες συνθήκες για τη χώρα. Η έξοδος από τα μνημόνια και ο μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας, ανεξάρτητα από το αν παραμένουν οι δυσκολίες, δημιουργούν νέες δυνατότητες για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της λιτότητας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της αριστεράς, παρά τον ανηλεή πόλεμο από το πολιτικό κατεστημένο, τους "δανειστές" και τα συστημικά ΜΜΕ, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τη σκληρή περίοδο της κρίσης και ταυτόχρονα να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους κρατώντας όρθια την κοινωνία», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η κυβέρνηση, σε υπέρβαση των περιορισμών και δυσκολιών που έθετε το πλαίσιο της επιτροπείας, προχώρησε στη θεσμοθέτηση και υλοποίηση σημαντικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και κατοχυρώνοντας καινούργια δικαιώματα στο πλαίσιο συγκρότησης του νέου Κοινωνικού Κράτους».

Ενδεικτικά, η «κυβέρνηση ψήφισε το νόμο 4488/2017 που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ. Διασφάλισε την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων και των ΑμεΑ στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Αναβάθμισε την ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ) με στόχο τον ανασχεδιασμό και την ανασυγκρότηση της νομοθεσίας και του θεσμικού πλαισίου με ενταξιακό προσανατολισμό. Ενώ και στον τομέα της εργασιακής απασχόλησης των αναπήρων, αλλά και των οικογενειών τους, με το νόμο 4440/2016 προβλέπεται ποσοστό προσλήψεων 15% μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».

«Η αναπηρία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Η ποιότητα και ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στην ποιότητα της ζωής και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία», καταλήγει το τμήμα ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωσή του με αφορμή την Παγκόσμια κι Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία.