Αυστηρό μήνυμα προς τα Σκόπια απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του σήμερα με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας αυτής και πριν από την κύρωσή της να αποδεχθούμε ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες είναι αυθαίρετες διότι τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει.  Αυτό είναι σαφές από την πλευρά μας γιατί – όπως το λέμε εμείς, οι Έλληνες – «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».  Εμείς είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται, φυσικά, να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, απαντώντας στις προχθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της ΠΓΔΜ.

«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς αυτό, όμως, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό – όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και  από το ΝΑΤΟ– πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

«Ενόψει ορισμένων τελευταίων δηλώσεων, ακόμα και προχθεσινών από την πλευρά αξιωματούχων της ΠΓΔΜ: Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας αυτής και πριν από την κύρωσή της να αποδεχθούμε ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες είναι αυθαίρετες διότι τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει.  Αυτό είναι σαφές από την πλευρά μας γιατί – όπως το λέμε εμείς, οι Έλληνες – «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».  Εμείς είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται, φυσικά, να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Επαναλαμβάνω ότι καθιστούμε σαφές πως, αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται, κατ’ ουδένα τρόπο, να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών  από την πλευρά της ΠΓΔΜ», ξεκαθάρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.