«Η Ελλάδα ανέκτησε τελικά την αυτονομία της», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του για το 20ο επενδυτικό συνέδριο Capital Link, στη Νέα Υόρκη. «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία εξαγωγική και ελκυστική για επενδύσεις χώρα η οποία εστιάζεται στην καινοτομία και στην υψηλής προστιθέμενης αξίας παραγωγή», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Μπορείτε τώρα να δημιουργήσετε μία νέα εταιρεία σε λιγότερο από μία ώρα και ο νέος νόμος πλαίσιο διευκολύνει στρατηγικές επενδύσεις με ταχείς διαδικασίες (fast track)», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε «την τεράστια σημασία της ολοκλήρωσης του 3ου  και τελικού προγράμματος στήριξης»,  τονίζοντας πως η Ελλάδα αφήνει πίσω της «μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, αβεβαιότητας και χαμηλών προσδοκιών».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «η Ελλάδα ανέκτησε τελικά την αυτονομία της και πάνω απ ‘όλα την εμπιστοσύνη σε ένα μέλλον ευημερίας, δημιουργικότητας και ανάπτυξης σε ποιο υγιή βάση», αναφέροντας πως τώρα η χώρα «μπορεί να επωφεληθεί από τη γεωστρατηγική της θέση αναδεικνύοντας  τα συγκριτικά της  πλεονεκτήματα».

Η πλήρης δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο Capital Link:

«Το Capital Link αποτελεί πάντοτε μια σπουδαία ευκαιρία για να παρουσιάσω τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το κυριότερο τις ανανεωμένες μας δυνατότητες για επενδυτικές συνεργασίες.

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από τότε που αφήσαμε πίσω μας το τελευταίο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και μαζί με αυτό μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, αβεβαιότητας και χαμηλών προσδοκιών. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει πλέον την αυτονομία της και πάνω από όλα την εμπιστοσύνη σε ένα μέλλον με ευημερία, δημιουργικότητα και ανάπτυξη.

Προχωράμε μπροστά και οι υποκείμενες συνθήκες είναι πολύ πιο ευνοϊκές από οποτεδήποτε άλλοτε. Ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβαίνει το 2% και όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά.

Επιτύχαμε μια τεράστια δημοσιονομική εξισορρόπηση με δημοσιονομικά πλεονάσματα για τέσσερα διαδοχικά χρόνια. Επιπλέον, τα τελευταία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018 διασφάλισαν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για πολλά χρόνια στο ορατό μέλλον.

Χάρη σε μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν και συντονισμένων δράσεων, η Ελλάδα έχει πλέον ένα πιο σταθερό και εκσυγχρονισμένο φορολογικό σύστημα, ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον και μια πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σήμερα σε μια προσανατολισμένη στις εξαγωγές και ελκυστική στις επενδύσεις χώρα που εστιάζει στην καινοτομία και στην παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μπορείτε τώρα να ανοίξετε μια εταιρεία σε λιγότερο από μια ώρα και νέα νομικά πλαίσια διευκολύνουν την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων με διαδικασίες fast track.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο ΟΟΣΑ έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη θέση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναγνώρισαν πλήρως τις προσπάθειες μας.

Η Ελλάδα κάνει μια νέα αρχή και αυτή τη φορά είναι σε υγιή βάση.

Τούτη η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στηρίζεται από ουσιαστικές δράσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης όπως:

  • Το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θέτει και προωθεί με συνεκτικό τρόπο τους αναπτυξιακούς στόχους.
  • Τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που προσφέρει πόρους και τα κατάλληλα κίνητρα σε επιχειρήσεις και καινοτόμους επιχειρηματίες.
  • Το μεγάλο εύρος των χρηματοοικονομικών εργαλείων και μηχανισμών για την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι συνεργασίες με τις ΕΙΒ και EBRD και την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και επενδυτικών σχεδίων.

Όλα τα παραπάνω επιτρέπουν στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων στη Μεσόγειο μαζί με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο κορυφαίας ποιότητας, στη ναυτιλία, τον τουρισμό, την ενέργεια, τα logistics και την αγροδιατροφή.

Η συμφωνία με τους γείτονες μας, την ΠΓΔΜ, η οποία επίλυσε μια μακροχρόνια διαμάχη, έδειξε στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μια δύναμη που προωθεί τη συναίνεση και τη σταθερότητα, επιδιώκοντας πάντα νέους τρόπους συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης.

Τέλος, η Ελλάδα αποτελεί και πάλι έναν υποσχόμενο και πάνω από όλα ασφαλή επενδυτικό προορισμό και σας καλώ να εμπιστευτείτε τις δυνατότητες της».