Το Μαξίμου «απόλαυσε» χθες την μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα και δεν ασχολήθηκε με την «αποκάλυψη» Καμμένου ότι έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό να μην ενταχθούν στελέχη των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ή τουλάχιστον έκανε πως δεν ασχολήθηκε με μία δήλωση που προδήλως στοχεύει στην συγκράτηση των βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και στην απομάκρυνση της πιθανότητας απωλειών με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε λίγο πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για την προχθεσινή δήλωση Καμμένου σε σχέση με τον χρόνο αποχώρησής του από την κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει σχολιάζοντας πως δεν γνωρίζει τίποτα.

Διότι πρωτίστως αυτό που ενδιαφέρει στην παρούσα φάση την κυβέρνηση είναι να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της αποφεύγοντας τα όποια εμπόδια δημιουργεί η συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ αναφορικά με το Σκοπιανό. Κάτι που φάνηκε και από την συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης όπου επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε να καταρρίψει την αντίληψη πως Αριστερά και Πατριωτισμός δεν συμβαδίζουν και ότι αποτελούν προνόμιο όσων «παριστάνουν τους υπερπατριώτες» με σαφείς αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ως εκ τούτου όχι μόνο υπερασπίστηκε την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά συγχρόνως διαβεβαίωσε ότι με τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ απαλείφει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού από την άλλη πλευρά.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη αποσκοπούσε να υπερτονίσει πως και ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος έχει ευαισθησία για τα εθνικά θέματα όπως το Μακεδονικό και ότι ο πατριωτισμός του δεν είναι κάτι που εκχωρείται στην Νέα Δημοκρατία αλλά και σε άλλες συντηρητικές δυνάμεις. Ήταν μία απάντηση των δημοκρατικών πολιτών ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω παραδομένη σε ακραίες εθνικιστικές φωνές και σε πρακτικές Γκοτζαμάνη.

Όλα αυτά με φόντο την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 την Τρίτη στη Βουλή η οποία για την κυβέρνηση ενέχει και το στοιχείο της ψήφου εμπιστοσύνης. Το Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο από το γεγονός πως βουλευτής κόμματος της αντιπολίτευσης, ο κ. Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων αποφάσισε να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, πρωτίστως γιατί θεωρεί ότι η κυβέρνηση κερδίζει τις εντυπώσεις ανεξαρτήτως τού ποια θα είναι η πορεία του βουλευτή από εδώ και πέρα. Ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται και για μία ακόμη αναμέτρηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής και δεν αποκλείεται με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού να τον προκαλέσει να πει εάν εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι έγινε συναλλαγή για το θέμα των συντάξεων με την κυβέρνηση να εκχωρεί την Μακεδονία στους εταίρους. Ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι όλοι (οι Ευρωπαίοι) έχουν ενημερωθεί για τους ισχυρισμούς του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα περι συναλλαγής είναι γνωστά και στην γερμανική καγκελαρία και στην Κομισιόν.