Μεταξύ των «ελαττωματικών» δημοκρατικών του κόσμου κατατάσσεται για μία ακόμα χρονιά η Ελλάδα, σύμφωνα με τη σχετική ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit 2018, με τη χώρα μας να συνεχίζει την ελεύθερη πτώση στην παγκόσμια κατάταξη, από την έναρξη της κρίσης μέχρι και σήμερα.

Ειδικότερα η Ελλάδα κατέλαβε την 39η θέση στον κόσμο σε σύνολο 167 χωρών, υποχωρώντας κατά μία θέση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε σύγκριση με τις 21 χώρες που τοποθετούνται στην «Δυτική Ευρώπη», η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία, ξεπερνώντας μόνον την Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζεται «υβριδικό καθεστώς» κι όχι αμιγώς Δημοκρατία.

Το πλέον μελανό σημείο για την Ελληνική Δημοκρατία, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους, όπου η Ελλάδα μετά βίας πιάνει την βάση και βαθμολογείται με 5,36 στα 10.

Πρόκειται για μακράν την χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση την Τουρκία, η οποία στην φετινή έκθεση κατέρρευσε στο 5, ενώ το 2017 ξεπερνούσε την χώρα μας.

Αδύναμα σημεία είναι επίσης η συμμετοχή στα κοινά – όπου η Ελλάδα βαθμολογείται με 6,11 – και ο πολιτικός πολιτισμός όπου η χώρα μας λαμβάνει 6,88 μονάδες. Οι επιδόσεις μας είναι πολύ καλύτερες στο εκλογικό σύστημα / πλουραλισμός και στις ατομικές ελευθερίες.

Ο συνολικός βαθμός της Ελλάδας είναι αμετάβλητος σε σχέση με το 2017 όμως οι μετρήσεις του Economist φανερώνουν μία σταθερή διολίσθηση τα χρόνια της κρίσης. Το 2008, πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο βαθμός της Ελλάδας ήταν 8,13.

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως κατατάσσεται η Νορβηγία. Στην πρώτη πεντάδα περιλαμβάνονται τρεις ακόμα δυτικοευρωπαϊκές χώρες: Η δεύτερη Ισλανδία, η τρίτη Σουηδία και η πέμπτη Δανία. Όλες αυτές οι χώρες λογίζονται ως «πλήρεις δημοκρατίες».

Πέραν της Ελλάδας στην κατηγορία των ελλειμματικών δημοκρατικών βρίσκονται επί το πλείστον νοτιοευρωπαϊκές χώρες: Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Κύπρος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη χειρότερη θέση παγκοσμίως από άποψη Δημοκρατίας καταλαμβάνει η Βόρεια Κορέα.