Για «κακοστημένο θέατρο» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και σχολιάζοντας το «διαζύγιο» του ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ. Σε αυτό το πλαίσιο, δε, έστειλε και μήνυμα προς τους βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση ότι «ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα σημαίνει ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών». 

«Δεν πιστεύω τους λόγους που εξέθεσε ο κ. Καμμένος για το διαζύγιο. 4 από τους 7 βουλευτές του θα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης. 2 παραμένουν υπουργοί και οι 2 που δεν είναι υπουργοί δεν διαγράφονται από την ΚΟ, προκειμένου αυτή να παραμείνει στους 5 βουλευτές. Είναι μια συνεννοημένη υπόθεση, ένα σκηνοθετημένο διαζύγιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εισαγωγικά. «Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξακολουθούν υπάρχουν, απλά συγχωνεύτηκαν», προσέθεσε, κάνοντας λόγο για «βαθιά ηθική έκπτωση της πολιτικής ζωής». Επέμεινε, δε, στην πορεία της συζήτησης να κάνει λόγο για κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», επιμένοντας στα του εικονικού διαζυγίου.

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση. Υπάρχει μόνο ένα κακοσκηνοθετημένο θέατρο, για να βολευτούν και οι δύο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι επελέγη αυτή η μορφή για να «ο κ. Καμμένος τυπικά να μην βάλει την υπογραφή του για τα Σκόπια, έχοντας δώσει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές που εμφανίζονται έτοιμοι να υπερψηφίσουν την κυβέρνηση «αναλογιστούν τις συνέπειες αυτής της επιλογής τους». «Ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα σημαίνει ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Πάντως, εκτίμησε ως πιθανό το ενδεχόμενο να βρεθούν οι 151. «Αν κρίνω από τις δηλώσεις της ετερόκλητης ομάδας βουλευτών που ανακάλυψαν τη γοητεία του κ. Τσίπρα, θεωρώ πιθανό να πετύχει τους 151 για να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής», τόνισε. 

Επίθεση στον Καμμένο, αναμονή μέχρι την ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε.

Κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο για «κατά φαντασίαν Μακεδονομάχο» και υπογράμμισε ότι «κινείται μεταξύ γραφικότητας και τραγικότητας». «Όταν είχε τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση, φυσικά και δεν το έκανε», προσέθεσε, λέγοντας, ως προς το όνομα της γείτονος, ότι «το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα στοιχεία της Συμφωνίας που υποκρύπτουν τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας». «Η θέση της ΝΔ δεν έχει αλλάξει», υπογράμμισε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ. Όσον αφορά την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε ότι, άπαξ και κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και έρθει το Πρωτόκολλο Ένταξης, «τα Σκόπια θα μπουν στο ΝΑΤΟ, δεν…ξε-μπαίνουν». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι ο ίδιος δεν θα καλωσορίσει ποτέ τον «Μακεδόνα» πρωθυπουργό στην Ελλάδα και προειδοποίησε ότι η διαδικασία ένταξης της γείτονος στην Ε.Ε είναι μια άλλη διαδικασία και περιλαμβάνει μια «μακρά πορεία». Επανέλαβε, δε, ότι, αν δεν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, τότε η διαπραγμάτευση ξεκινά από μηδενική βάση.

Ερωτώμενος για τα περί ανταλλαγής Σκοπιανού-συντάξεων και όσα είπε η κ. Μέρκελ στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε για τις δηλώσεις της Καγκελαρίου «τι περιμένατε να σας πει η κ. Μέρκελ;». «Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται.  Επιμένω στην άποψή μου», προσέθεσε.

Για τα Κεντροαριστερά ανοίγματα Τσίπρα και το άνοιγμα της ΝΔ

Αναφερόμενος στα ανοίγματα του πρωθυπουργού στην Κεντροαριστερά, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ταυτισμένος με το ψέμα, τον κυνισμό, την εξαπάτηση, την εθνική ταπείνωση. «Μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που δεν τοποθετούνται στον παραδοσιακό άξονα Αριστεράς-Δεξιάς. Οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές δεν έχουν σημασία. Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση που θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη. Αυτοί οι συμπολίτες μας που δεν ανήκουν στη ΝΔ δεν έχουν να προσβλέπουν τίποτα από τα επικοινωνιακά ανοίγματα του κ. Τσίπρα. Βλέπουν ότι η ΝΔ μπορεί να είναι η λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Όσο για τη δεξιά στροφή που του χρεώνουν, υπογράμμισε ότι την ίδια ώρα που κατηγορούν τη ΝΔ για…μεταγραφές από τον κεντρώο χώρο, γίνεται λόγος για δεξιά στροφή. «Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο Κεντροδεξιό κόμμα. Κάθε φορά που η ΝΔ κατάφερνε και πετύχαινε μεγάλα ποσοστά, ήταν όταν ξεπερνούσε τα παραδοσιακά της όρια», τόνισε και προσέθεσε ότι «όταν υπάρχει μείζον διακύβευμα, παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές ξεθωριάζουν». «Το διακύβευμα είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση, αλλά να δοθεί και ψήφος εμπιστοσύνης σε κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα», είπε ακόμα. 

Ο Τσίπρας θα ξεσαλώσει

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η πιο καθαρή λύση είναι εκλογές» και επέμεινε ότι είχε δίκιο όταν ζητούσε από νωρίς εκλογές. «Το αίτημα για εκλογές είχε και άλλο νόημα: να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς είμαστε απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, ένα διαφορετικό ύφος και ήθος εξουσίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Θεωρώ δύσκολο ο πρωθυπουργός να πάει πέρα από τις Ευρωεκλογές», είπε ακόμα, ενώ εξέφρασε και έντονη ανησυχία για το ποιος επενδυτής θα έρθει τους επόμενους μήνες, όταν δεν έχει ορατότητα για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα. «Είναι περίοδος που ο κ. Τσίπρας θα ξεσαλώσει. Τώρα που ξέρει ότι θα χάσει, θα πει άλλα τόσο ψέματα», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης

Μετά από έναν χρόνο θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα

Μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ο  κ. Τσίπρας έκανε τους φτωχούς φτωχότερους». «Και άλλοι προσπάθησαν μοιράζοντας χρήματα να εξαγοράσουν τις ψήφους των πολιτών, αλλά η κοινωνία είναι πιο ώριμη», είπε, ενώ είπε ότι το «συγκυριακό επίδομα δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα». Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε ότι η ΝΔ μιλά για τελείως διαφορετική πολιτική. 

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, τόνισε ότι θα πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη, για να μπορεί να συζητήσει και τα πρωτογενή πλεονάσματα και να βρει χώρο για πιο επιθετικές δημοσιονομικές πολιτικές και κοινωνική πολιτική. «Μετά από έναν χρόνο να συζητήσουμε τα πλεονάσματα», είπε. 

Ως προς το δημόσιο, είπε ότι δεν μιλά για απολύσεις, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι  επί των ημερών του αυξήθηκε το κόστος μισθοδοσίας στο δημόσιο κατά 2 δις. Επέμεινε ότι προαναγγελθείσες προσλήψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον δεσμεύει, ενώ μίλησε για περιορισμένες προσλήψεις σε σχέση με τον κανόνα 1/1 που εφαρμόζει η κυβέρνηση. 

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε για τα δάνεια της ΝΔ και τις οφειλές του κόμματος, λέγοντας ότι αυτός περιόρισε τις λειτουργικές δαπάνες του κόμματος κατά 70% και ότι απευθύνθηκε στα μέλη του κόμματος, προκειμένου να στηρίξουν οικονομικά το κόμμα. «Έχω κάνει ό,τι περνά από το χέρι μου, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας υπερήφανος για την προσπάθεια που έχει γίνει. 

Κυβερνητικές συνεργασίες και υπουργικό συμβούλιο

Ερωτώμενος, επέμεινε ότι, αν κερδίσει τις εκλογές, θα κάνει ευρύτερα ανοίγματα, εκτιμώντας, δε, ότι στην επόμενη Βουλή δεν θα υπάρχουν δυνάμεις δεξιότερα της ΝΔ. Τόνισε, δε, ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και ξεκαθάρισε ότι η χώρα «δεν θα οδηγηθεί σε εκκλογές με απλή αναλογική».

«Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους», είπε για ένα μελλοντικό υπουργικό σχήμα, λέγοντας, ότι θα υπάρχουν και πρόσωπα εκτός της ΝΔ.