Με ένταση και καβγάδες περί της διαδικασίας ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Βουλή της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τους κλυδωνισμούς και τις διαλυτικές τάσεις στα κόμματα να κορυφώνονται, στο πλαίσιο της διαρκώς αυξανόμενης πόλωσης.

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είχε προηγηθεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επισήμανε ότι «η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για 2η ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, είπε, επίσης ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό. «Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα» δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και πρόσθεσε: «αναρωτιέμαι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Σύνταγμα; Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση».

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, ακόμα, ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία,σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.

Αμανατίδης: Η Συμφωνία είναι ισορροπημένη, εθνικά επωφελής, υπηρετεί την εθνική στάση και πρέπει να ψηφιστεί

Η ΝΔ παραδόθηκε στην ακροδεξιά συνιστώσα που έγινε η συνισταμένη της», ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

«Θα μας κρίνει όλους η ιστορία και η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της από το 1995 με την ενδιάμεση συμφωνία. Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία, όταν το 2007 στις προγραμματικές δηλώσεις τής κυβέρνησης Καραμανλή, με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη, είχε περιληφθεί η σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Η ιστορία έχει ανοίξει, όταν στις προγραμματικές δηλώσεις τής κυβέρνησης Σαμαρά, το 2012, με υπουργό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ετίθετο το ίδιο θέμα. Η ιστορία έχει ανοίξει, όταν το 2014 ο τότε υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η θέση της χώρας μας είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της και καταγράφει ότι τον Ιούνιο του 2018 ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η εθνική θέση είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Τι άλλαξε; Η ΝΔ πως μπορεί να εξηγήσει τη μεγάλη πολιτική της αντίφαση; Γιατί άλλαξε τη θέση της;», είπε ο Γιάννης Αμανατίδης.

«Σπέρνετε ανέμους αλλά θα θερίσετε θύελλες», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι «ακόμη και τώρα η ΝΔ δεν έχει καταγγείλει τις επιθέσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε βάρος του κοινοβουλίου».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι είναι το πρώτο βήμα και το επόμενο είναι οι πολιτικές ηγεσίες να πιέσουν για την πλήρη εφαρμογή της. «Η Συμφωνία είναι ισορροπημένη, εθνικά επωφελής, υπηρετεί την εθνική στάση και πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο», είπε ο Γιάννης Αμανατίδης και πρόσθεσε: «υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς η ίδια η Συμφωνία ορίζει ότι τα συγκεκριμένα άρθρα που αναφέρονται στο όνομα δεν αλλάζουν».

Κικίλιας: Επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών

Επιζήμια για τη χώρα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι εκχωρεί στα Σκόπια εθνικά δικαιώματα της ελληνικής Μακεδονίας.

«Λίγο πριν λήξει η θητεία σας -και παρά τη συντριπτική βούληση του ελληνικού λαού που είναι απέναντι- αντί να αναζητείτε ευρείες πλειοψηφίες σε κορυφαία ζητήματα όπως αυτό, προχωράτε με υστεροβουλία στην ψήφιση της Συμφωνία. Στόχευση και τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να διχάσει τη ΝΔ και αφού δεν κατάφερε να το κάνει αυτό, προσπάθησε και διέλυσε άλλα κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας στην Επιτροπή Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής.

Ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι από τη Συμφωνία η Ελλάδα πήρε ήσσονος σημασίας ανταλλάγματα, υποστηρίζοντας ότι σκοπός της διαπραγμάτευσης δείχνει ότι ήταν να ωφεληθούν τα Σκόπια. Ζήτησε, ακόμα, να κατατεθεί η επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, πριν -όπως είπε- «ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους έξι πρόθυμους βουλευτές δεσμεύσουν τη χώρα σε μια μη αναστρέψιμη πορεία».

«Υπάρχουν και άλλα θέματα σε αυτήν την άκρως προβληματική Συμφωνία που σκοπίμως δεν θέλετε να θίξετε: όπως τι θα γίνει με τα εμπορικά προϊόντα τα οποία αφήσατε έξω από τη συζήτηση», σημείωσε ο τομεάρχης 'Αμυνας της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για μικροπολιτικό παιχνίδι που -όπως ανέφερε- «επικαλείται την σκοπιανή επιχειρηματολογία και αυτό κάτι λέει». Σημείωσε, επίσης, ότι την ίδια στιγμή η ρητορική του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αποδεικνύει ότι εμπεριέχει τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και αποκαλύπτει τους σκοπούς της γείτονος χώρας.

«Σε περίπτωση που μια άλλη κυβέρνηση των Σκοπίων εγείρει αλυτρωτικά θέματα δεν έχετε σκεφτεί τις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή όπως τα Βαλκάνια» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας και κατέληξε:

«Διαλύσατε δύο κόμματα για τους μικροπολιτικούς σκοπούς σας αποκαλύπτοντας ότι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς που μας κραδαίνετε, δεν υπάρχει. Στο τέλος της διακυβέρνησής σας δεν μπορεί να πηγαίνετε απέναντι στο ελληνικό λαό».

Κατρούγκαλος: Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη 

«Η Συμφωνία δεν μπορεί να ρυθμίσει θέματα λαού ή έθνους. Ο λόγος είναι απλός: Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, απαντώντας και στα σχετικά ερωτήματα των πολιτών γύρω από τη Συμφωνία. «Τα θέματα ιθαγένειας είναι νομικά θέματα που αφορούν στον δεσμό πολίτη με κράτος, ενώ, αντιθέτως, τα θέματα εθνικής ταυτότητας και ένταξης σε μία εθνότητα είναι θέματα συνείδησης και αυτοπροσδιορισμού» πρόσθεσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «όπως έχει πολλές φορές εξηγηθεί και σαφώς αναφέρεται και στη ρηματική ανακοίνωση, η Συμφωνία δεν αναφέρεται σε εθνότητα, αλλά σε ιθαγένεια. Άλλωστε, σε όλα τα διεθνή κείμενα, ξεκινώντας από την Οικουμενική Διακήρυξη έως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Ιθαγένεια, ρητά ο όρος "ιθαγένεια" αποδίδεται με τον όρο "nationality" και δεν προσδιορίζει την εθνική ένταξη του ατόμου».

«Στο διεθνές δίκαιο», όπως αποσαφήνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «δεν υπάρχουν γενικώς παραδεδεγμένα χαρακτηριστικά ή γενικά αποδεκτοί ορισμοί του έθνους ή του λαού. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού είναι δικαίωμα αναγκαστικού δικαίου και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συμβατικής ρύθμισης. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει και δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει "μακεδονικό έθνος" ή "λαό" με αυτήν τη Συμφωνία».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «βάσει του διεθνούς δικαίου, την ίδια στιγμή, δεν θα μπορούσε η χώρα μας να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών του γειτονικού κράτους. Η συμφωνία, όμως, διευκρινίζει ότι οι γείτονές μας αποδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Για τον λόγο αυτόν προβλέπεται ρητά στο άρθρο 7(4) ότι και τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά (δηλαδή πολιτιστικά, εθνοτικά κ.λπ.) της ΠΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κληρονομιά, την κουλτούρα και τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της ελληνικής Μακεδονίας».

Καλαφάτης: Μην προσπαθείτε να δεσμεύσετε τη χώρα συσκοτίζοντας και παραπληροφορώντας

«Έφτασε τώρα η κυβέρνηση στο σημείο να ζητά την κύρωση της Συμφωνίας, χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς έκαναν οι Σκοπιανοί με το Σύνταγμά τους. Και ρωτούμε: Γιατί; Τί θέλετε να κρύψετε; Τί θέλουν να κρύψουν οι Σκοπιανοί; Τί παιχνίδι γίνεται στις πλάτες των Ελλήνων; Η αλλαγή του Συντάγματός τους είναι τμήμα της Συμφωνίας. Και δεν μπορούμε ούτε καν να συζητούμε εάν δεν έχουμε υπόψη μας το πλήρες κείμενο του Συντάγματος, μετά τις αλλαγές που έγιναν» ανέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που συζητείται στη Βουλή, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

«Λέει ο κ. υπουργός ότι είναι αλλιώτικη η διαδικασία στα Σκόπια και ότι απλά προσθέτουν στο τέλος του Συντάγματος τις τροποποιήσεις που έγιναν» είπε και κ. Καλαφάτης και κάλεσε: «Δώστε στη Βουλή το συνταγματικό κείμενο με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν σε εφαρμογή της Συμφωνίας». «Αλλιώτικα σταματήστε τη συζήτηση. Δεν μπορεί να ψηφίσει η Βουλή, δεν μπορεί ούτε καν να συζητά η Βουλή χωρίς να έχει πλήρη εικόνα, πλήρη γνώση. Μη προσπαθείτε να δεσμεύσετε τη χώρα συσκοτίζοντας και παραπληροφορώντας», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της Συμφωνίας, ο αν. τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, διερωτήθηκε «γιατί να ονομάζονται Μακεδόνες οι σφετεριστές και να γινόμαστε χλεύη των διαρρηκτών της ιστορίας μας όλοι εμείς οι πραγματικοί Μακεδόνες» και κάλεσε να μην αυταπατόμαστε και κάνουμε λάθος: «Εάν κυρωθεί η Συμφωνία θα ακούμε τους ξένους να λένε "καλωσορίζω το Μακεδόνα πρωθυπουργό", και όχι τον "πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας"».

Ο κ. Καλαφάτης έκανε λόγο για «πολλά αρνητικά σημεία και σοβαρά σημεία» της Συμφωνίας και εστίασε στις τέσσερις «μεγάλες μαύρες τρύπες»:

Όπως είπε, η πρώτη και πιο επικίνδυνη μαύρη τρύπα αφορά στο συνδυασμό ονόματος, ταυτότητας και γλώσσας αφού «δίνει στους Σκοπιανούς το δικαίωμα, όχι μόνο να αυτοαποκαλούνται, αλλά και να λέγονται από όλο τον κόσμο, "Μακεδόνες"»... «Πρόκειται για μια ανόητη και ακατανόητη παγκόσμια πρωτοτυπία. Παντού στον κόσμο, οι πολίτες ενός κράτους έχουν το όνομα του κράτους τους. Στη Νέα Ζηλανδία, λέγονται Νεοζηλανδοί και στη Βόρειο Κορέα, Βορειοκορεάτες. Σε αντίθεση προς το αυτονόητο, το γειτονικό κράτος θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες του "Μακεδόνες"», τόνισε. «Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα από τη στιγμή που αναγνωρίζεται ότι μιλούν "μακεδονική" γλώσσα. Και γίνονται πολύ χειρότερα από τις συνταγματικές τροποποιήσεις και τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπιανών. Κι αυτό γιατί αναφέρονται -και μάλιστα δύο φορές- σε "μακεδονικό λαό". Μια από τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους αναφέρει ότι η Πολιτεία θα προστατεύει την ιστορική κληρονομιά του "μακεδονικού λαού" και της "διασποράς του μακεδονικού λαού" και παράλληλα των άλλων λαών, των Αλβανών, των Τούρκων και των άλλων. Και η αναφορά αυτή, η αναφορά σε "μακεδονικό λαό" σε Αλβανούς, Τούρκους και άλλους, δεν αφορά υπηκοότητα, αφορά εθνότητα», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.

Επισημαίνοντας ότι η δεύτερη «μαύρη τρύπα» είναι ότι «το σύνθετο όνομα δεν θα ισχύει erga omnes, δεν θα ισχύει για όλες τις χρήσεις» παρατήρησε ότι πρώτα από όλα, η σύνθετη ονομασία δεν θα καλύπτει τις πιο σημαντικές χρήσεις που είναι η ταυτότητα και η γλώσσα και κατά δεύτερο η σύνθετη ονομασία θα χρησιμοποιείται από το κράτος και τα όργανά του, αλλά δεν θα εφαρμόζεται από τις ιδιωτικές οντότητες, μεταξύ των οποίων και οι επιχειρήσεις. «Η σύνθετη ονομασία αφορά τη χώρα και όχι το λαό» είπε ο κ. Καλαφάτης.

Ως τρίτη «μαύρη τρύπα» ο βουλευτής της ΝΔ, εκτίμησε ότι είναι οι εμπορικές ονομασίες, οι επωνυμίες και τα σύμβολα στις δύο χώρες. Θέτοντας το ρητορικό ερώτημα «αφού ρητά αναφέρεται ότι οι Σκοπιανοί μπορούν να χρησιμοποιούν μακεδονικές επωνυμίες, για ποιόν κτυπά η καμπάνα», τόνισε ότι εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για τον επιχειρηματικό κόσμο της Β. Ελλάδας.

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, ο αν. τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην τέταρτη «μαύρη τρύπα» της Συμφωνίας, λέγοντας ότι η κοινή επιτροπή άρχισε να εξετάζει τα βιβλία μας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποδέχεται την αξίωση των Σκοπιανών να ελεγχθεί και η Ελλάδα για αλυτρωτική προπαγάνδα». «Και αυτό δεν είναι απλά αδιανόητο. Είναι ανόητο», είπε.