Λατρεύτηκε από πολλούς και ίσως μισήθηκε από ακόμη περισσότερους, αναμφισβήτητα όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες πολιτικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης ελληνική ιστορίας.

Προικισμένος με σπάνιο πολιτικό ένστικτο και την ικανότητα να προβλέπει τις κινήσεις στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, έλαβε πολιτικές αποφάσεις σωστές ή λάθος, που σημάδεψαν κι εξακολουθούν να σημαδεύουν μέχρι και σήμερα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την πορεία του ελληνικού κράτους στην παγκόσμια σκηνή.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα παρακολουθήσετε την, μάλλον, προφητική ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής των Καννών στις 27/6/1995. Η τοποθέτησή του αυτή θεωρήθηκε από πολλούς ως το πολιτικό κύκνειο άσμα του Ανδρέα Παπανδρέου για την Ευρώπη του μέλλοντος.

«Το μοναχικό λιοντάρι της Ευρώπης», έγραψε, τότε, ο διεθνής Τύπος, «παραμένει ο τελευταίος οραματιστής, μετά την απουσία του Φρανσουά Μιτεράν».

Σήμερα, η προφητική ομιλία του στη Σύνοδο των Καννών σημειώνεται ως υστερόγραφο στην πολιτική παρακαταθήκη του. Δείτε τι είχε πει ο πολιτικός άνδρας Ανδρέας Παπανδρέου για τα Σκόπια, τη Μακεδονία και την Τουρκία. Για το μέλλον της Δημοκρατίας και των εθνικών κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για τη θέση και στάση αλλά και για τις διεθνείς αντιδράσεις που θα έχει η Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο του αύριο.

Δείτε το βίντεο: