Η Αθήνα θα ενημέρωσει σήμερα την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι ολοκληρώθηκε η κύρωσητης Συμφωνίας αλλά και του Πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και η γειτονική χώρα θα πρέπει από σήμερα να θέσει σε ισχύ τις συνταγματικές αλλαγές που ψήφισε η βουλή στα μέσα Ιανουαρίου, ανάμεσα σε αυτές και την συνταγματική της ονομασία από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία. Θα πρέπει επίσης να στείλει με τη σειρά της ρηματική διακοίνωση στην Ελλάδα και στον ΟΗΕ, ότι η συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ, ενώ θα στείλει επιστολή στα κράτη - μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στους Διεθνείς Οργανισμούς με την οποία θα διευκρινίζεται πως η χώρα ονομάζεται πλέον «Βόρεια Μακεδονία».

Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα πρέπει επίσης να προβεί στην αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές γραμμές της χώρας, στις εισόδους των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και στις προξενικές της αντιπροσωπείες. Τα αρμόδια υπουργεία, τα κρατικά όργανα και θεσμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι μετοχικές εταιρείες που υπάγονται στην ιδιοκτησία του κράτους, θα πρέπει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας να πραγματοποιήσουν αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους και στα κρατικά σύνορα της χώρας μας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των υπηρεσιών. Για την ίδια διαδικασία, ανάλογες συστάσεις θα λάβουν και οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης. Η πρώτη πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας όπως προκύπτει από την συμφωνία των Πρεσπών θα εγκατασταθεί σήμερα στα σύνορα με την Ελλάδα.

Πάντως Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα έχουν προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας την πρώτη τους συνάντηση μετά τις Πρέσπες, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου. Στο περιθώριο της διάσκεψης οι δυο ηγέτες θα βραβευθούν για την συνεισφορά τους στην ασφάλεια των Βαλκάνιων στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών και αναμένεται να συζητήσουν την «επόμενη ημέρα» της συμφωνίας, δηλαδή την εφαρμογή της με απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών σε εκπαιδευτικά εγχειρίδια, τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα εμπορικά σήματα, οικονομικές συμφωνίες αλλά και την ορθή χρήση του ονόματος απ’ όλες τις πλευρές. 

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να εκφράζει την διαφωνία της στην εφαρμογή της συνθήκης. Από την Κοζάνη όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μακεδονία, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι ως πρωθυπουργός της χώρας δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα της Ελλάδος να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας εφόσον δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα και ότι θα εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις για την κατοχύρωση των μακεδονικών προϊόντων που, όπως υποστήριξε, μένουν απροστάτευτα.