«Η ιδιότητα του βουλευτή διαφοροποιείται ουσιωδώς από εκείνη του δημοσίου λειτουργού ή υπαλλήλου, καθώς η άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή συνιστά πολιτική πράξη», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, παρουσιάζοντας νωρίτερα στην Ολομέλεια την τροπολογία για την κατάργηση του κωλύματος ανάμεσα σε βουλευτή και υποψήφιο ευρωβουλευτή. Έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη, που έκανε λόγο για «εκλογομαγειρέματα», μιλώντας για «τροπολογία Κουντουρά». Ενώ, από την πλευρά της, η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου μίλησε για «ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά, τον κ. Δανέλλη κ.α.».

 

 

 

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, επισήμανε ότι με το άρθρο 56 του Συντάγματος, προβλέπεται ως προϋπόθεση, για την ανακήρυξη συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων ως υποψήφιων βουλευτών, η προηγούμενη παραίτησή τους από το δημόσιο λειτούργημα ή τη δημόσια θέση τους, προκειμένου ιδίως να διασφαλίζεται ότι η εξ αντικειμένου πολιτική επιλογή της έκθεσής τους ως υποψηφίων να μην επηρεάζει ή να μη δημιουργεί υπόνοιες επηρεασμού του λειτουργήματος τους. Αντίστοιχα, ο κοινός νομοθέτης αξιώνει τη συνδρομή της συγκεκριμένης προϋπόθεσης και για τους δημόσιους λειτουργούς ή υπαλλήλους που θέτουν υποψηφιότητα για την ανακήρυξή τους ως μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ιδιότητα του βουλευτή, ωστόσο, διαφοροποιείται ουσιωδώς από εκείνη του δημόσιου λειτουργού ή υπαλλήλου, καθώς η άσκηση των σχετικών καθηκόντων δεν προϋποθέτει αντίστοιχα πολιτική ουδετερότητα, αλλά, απεναντίας συνιστά καθ΄εαυτήν πολιτική πράξη.

 

Με την τροπολογία δίνεται πλέον η δυνατότητα στους βουλευτές να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να χρειαστεί να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα. Προφανώς εφόσον ένας βουλευτής εκλεγεί στις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να αναλάβει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα.

 

Μάκης Βορίδης: H κυβέρνηση βλέπει ότι έρχεται η συντριβή της

 

Για «εκλογομαγειρέματα» έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση βλέπει ότι έρχεται η συντριβή της και γι΄ αυτό όρισε την ίδια ημέρα ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όσο για την άρση του κωλύματος βουλευτή που θέλει να είναι υποψήφιος σε ευρωεκλογές, ο Μάκης Βορίδης την χαρακτήρισε «τροπολογία Κουντουρά».

 

Αναφορικά με την κατάτμηση των εκλογικών τμημάτων επειδή θα γίνουν τέσσερις εκλογές ταυτόχρονα (ευρωεκλογές, εκλογές στις Περιφέρειες, εκλογές για την Αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού, ανάδειξη τοπικών συμβουλίων), ο Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι ήταν βασική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρξει χωριστή κάλπη για τα τοπικά συμβούλια και να μετακινήσει τον χρόνο του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στον χρόνο των ευρωεκλογών, προκειμένου να κρύψει τη συντριβή της, όπως θα αποτυπωθεί με την καταμέτρηση των σταυρών, η οποία θα πάρει χρόνο σε σχέση με τη δεύτερη Κυριακή η οποία θα αφορά μόνο καταμέτρηση για τους περιφερειάρχες. «Προτάξατε τα εκλογομαγειρέματα του κ. Τσίπρα έναντι της αρτιότητας της εκλογικής νομοθεσίας», είπε ο Μάκης Βορίδης και αναρωτήθηκε γιατί να μην γίνουν οι ευρωεκλογές με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

 

«Η εκλογική νομοθεσία έλεγε ότι δεν μπορεί βουλευτής να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, για λόγους ισοτιμίας της υποψηφιότητας. Αν παραιτηθεί η κ. Κουντουρά, όμως, θα έρθει στη θέση ως βουλευτής ένας άλλος που είναι πιστός στον Πάνο Καμμένο και άρα δεν επιβιώνει η κυβέρνηση» είπε ο Μάκης Βορίδης και κατήγγειλε ότι αλλάζει η εκλογική διαδικασία για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του κ. Τσίπρα.

 

Εύη Χριστοφιλοπούλου: Δεν είναι τροπολογία Κουντουρά. Είναι τροπολογία Τσίπρα

 

«Δεν είναι τροπολογία Κουντουρά. Είναι τροπολογία Τσίπρα», είπε η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά για να διατηρηθεί μια πλασματική δεδηλωμένη με ΣΥΡΙΖΑ, ολίγον πρώην ΑΝΕΛ, ολίγον ακροδεξιά ή Καραμανλική δεξιά, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο».

 

«Είναι ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά, τον κ. Δανέλλη και δεν ξέρω σε ποιους άλλους έχει τάξει η κυβέρνηση. Κάτσε ψήφισε τώρα, ψήφισε την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, ψήφιζε ό,τι σου φέρνουμε εδώ για να έχουμε δεδηλωμένη, και μην ανησυχείς θα έχεις και την υποψηφιότητά σου εξασφαλισμένη στο ευρωψηφοδέλτιο», επέμεινε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

 

«Όσα τερτίπια και να κάνετε, θα το πιείτε το πικρό ποτήρι της ήττας», είπε η Εύη Χριστοφιλοπούλου που τόνισε ότι ο Κλεισθένης ήταν ένα "γονατογράφημα", ενώ και το εκλογικό σύστημα που εισήγαγε είναι ένα λάθος αναλογικότερο σύστημα που θα προκαλέσει χάος στην αυτοδιοίκηση.

 

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: Τροπολογία της ωμής συναλλαγής

 

«Τροπολογία της ωμής συναλλαγής» χαρακτήρισε την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών με τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

 

«Είναι μία τροπολογία συναλλαγής, ωμής, κυνικής και απροκάλυπτης συναλλαγής των προθύμων στους οποίους προτείνεται μία θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, χωρίς να διαταράσσεται η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ και πρόσθεσε ότι «σήμερα υπάρχει μία εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία συντίθεται από μετακινούμενος βουλευτές που προσήλθαν προθύμως σε αυτήν την τράπεζα των πολιτικών συναλλαγών που έχει ανοίξει ο κ. Τσίπρας».

 

«Αυτό που προκαλεί σήμερα περισσότερο είναι ότι απροκάλυπτα εισάγετε αυτήν την τροπολογία λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού. Αυτό αποδεικνύει ότι κινείστε, πλέον, μόνο με εκλογικές και πολιτικές σκοπιμότητες στην προοπτική της αποδρομής», σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.