Ρένα Δούρου και Κώστας Μπακογιάννης έκαναν διαδικτυακό ντόρο τη Δευτέρα μέσα από δύο βίντεο που ανέβασαν στα προφίλ τους στο facebook: η μεν περιφερειάρχης Αττικής, με αφορμή την Πρωταπριλιά, εμφανίστηκε να ξυρίζεται στο μπάνιο της με μια φαλτσέτα και αφρό ξυρίσματος και να προτρέπει τους πολίτες να «κόψουν τα μούσια», αναφερόμενη στα fake news, ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων ανέβασε ένα χαλαρό βίντεο με την ηθοποιό Τζένη Μπότση να του λέει την ιστορική ατάκα της «Τι έγινε Κωστάκη; Γουστάρουμε…την πρωτεύουσα;». 

Και τα δύο βίντεο συζητήθηκαν πολύ, άλλο πιο θετικά και άλλο πιο αρνητικά. Και τα δύο, πάντως, είχαν ως στόχο και να γίνουν viral, αλλά και να αναδείξουν την πιο χιουμοριστική πλευρά των δύο υποψηφίων. Για την αξιολόγηση των δύο video, λοιπόν, το Reader.gr ζήτησε τη γνώμη της συμβούλου Στρατηγικής και Επικοινωνίας, Δήμητρας Ψαχούλια. 

«Και τα δύο video είναι για πολιτική χρήση. Μόνο που η κ. Δούρου έχει ένα πιο γενικό μήνυμα ενάντια στα fakenews, το οποίο είναι σύγχρονο θέμα. Συνεπώς, το μήνυμα που εκπέμπει από μόνο του είναι ισχυρό και έχει απασχολήσει την παγκόσμια δημόσια συζήτηση. Του κ. Μπακογιάννη είναι σε ένα πιο προσωπικό πλαίσιο. Χτίζει πάνω στο προσωπικό του αφήγημα, με έμμεση αναφορά στη διεκδίκηση της δημαρχίας. Χρησιμοποιεί και την Τζένη Μπότση, ένα πρόσωπο που δεν έχει απασχολήσει αρνητικά τα ΜΜΕ, και μια χιουμοριστική ατάκα και τη βάζει πάνω του», εξηγεί εισαγωγικά η κ. Ψαχούλια, ως προς τη διαφορά μεταξύ των δύο βίντεο. 

Ποια ήταν η στόχευση της περιφερειάρχη και του υποψηφίου δημάρχου όμως; «Και οι δύο έχουν ένα γενικότερο πολιτικό πλαίσιο. Του Κώστα Μπακογιάννη είναι πιο προσωπικό και έχει έναν έμμεσο υπαινιγμό νίκης. Της Ρένας Δούρου έχει, μεν, μια γενική στόχευση ενάντια στα fake news, αλλά αναφέρεται και στο σκέλος των fake news που αφορούν και την ίδια», λέει η κ. Ψαχούλια. Στα θετικά του videoτης περιφερειάρχη κατατάσσει το στοιχείο της έκπληξης, ότι δηλαδή δεν θα περίμενε κανείς να το κάνει αυτή, αλλά και το ότι πρόκειται για ένα «επιθετικό» video, με προστακτική και έντονη κινησιολογία. «Του κ. Μπακογιάννη είναι πιο χαλαρό, αλλά ίσως είναι και πολύ χαλαρό, θα μπορούσε να περιοριστεί το γέλιο στο τέλος», εκτιμά, προσθέτοντας, όμως, ότι αυτή η χαλαρή στάση του είναι και ένα όπλο του, καθώς τον βοηθά να απευθύνεται σε ευρύτερα κοινά και να καθιστά την πολιτική οικεία σε αυτά. Επιμένει, δε, ότι στο επίκεντρο της προσοχής του υποψηφίου δημάρχου, παρά το φρέσκο και νεανικό ύφος του video, θα πρέπει να είναι τα προβλήματα της Αθήνας. 

Ποιος το έκανε καλύτερα, λοιπόν; Με άλλα λόγια, ποιος πέτυχε τον στόχο που έβαλε ανεβάζοντας το video; «O κ. Μπακογιάννης, για μένα, το πέτυχε, έδωσε τον χαλαρό τόνο που ήθελε με όχημα και το χιούμορ και κάνει μια σαφή πολιτική διαφοροποίηση ως προς το πολιτικό μοντέλο που έχουμε συνηθίσει. Και γι’ αυτό τα σχόλια είναι πολύ θετικά», εκτιμά η κ. Ψαχούλια. Σημειώνει, δε, την εξής βασική διαφορά: ο κ. Μπακογιάννης έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, ενώ η Ρένα Δούρου κάνει το videoαυτό με ένα αρνητικό για την ίδια ψυχολογικό υπόβαθρο. «Δεν ήταν καν χιουμοριστικό το videoτης, ήταν επιθετικό και ενίσχυσε το ήδη αρνητικό «χαλί» που υπάρχει για την ίδια μετά το Μάτι», εκτιμά η κ. Ψαχούλια και προσθέτει ότι ήταν κακό τόσο το timingόσο ο τρόπος που προσέγγισε το ζήτημα των fakenewsη περιφερειάρχης, δίνοντας λαβή για αρνητικά σχόλια. 

«Ο πολίτης επιλέγει με βάση αυτό που βιώνει στην καθημερινότητά του. Τα social media προσθέτουν ή αφαιρούν. Είναι πολύ χρήσιμα, αλλά δεν είναι τόσο καθοριστικά, ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα», απαντά, τέλος, η κ. Ψαχούλια στο ερώτημα αν βιώνουμε την επιβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πολιτική στη σύγχρονη εποχή. Προσθέτει, δε, ότι το παραδοσιακό κομμάτι της επαφής των αιρετών με τους πολίτες δεν δύναται να αντικατασταθεί, αλλά αντίθετα οι μάχες κερδίζονται στον δρόμο, με γνώμονα και την προσωπική επαφή, αλλά και την ατζέντα και τα προβλήματα της καθημερινότητας. 

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας

Το συγκινητικό αντίο του Δημήτρη Οικονόμου στον Βασίλη Λυριτζή

Ο Μικ Σουμάχερ στα χνάρια του πατέρα του

Η selfie Τσίπρα – Ζάεφ που κάνει το γύρο των social media