Σε όλο το πλαίσιο συνεργασίας των δυο χωρών αναφέρθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους στο Κυβερνητικό Μέγαρο των Σκοπίων.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τη γείτονα χώρα συνοδευόμενος από υπουργούς και πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιώνέκανε λόγο για οικοδόμηση στρατηγικής σχέσης που «θέλουμε να εδράζεται σε στέρεα θεμέλια για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία».

 

Αιχμές για αυτούς που έκαναν «δουλειές» στα Σκόπια αλλά «δεν στηρίζουν τη Συμφωνία»

Αιχμές για όσους δεν στηρίζουν τη Συμφωνία, αλλά, όπως είπε, έκαναν «δουλειές» «Εφαρμόζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών και με το πνεύμα εμπιστοσύνης μεταξύ μας θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να φανούν τα πρώτα οφέλη. Η Συμφωνία εμπεριέχει τον τρόπο για να τηρείται και για την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων. Έχουμε κάποιους στην Ελλάδα που δεν στηρίζουν τη Συμφωνία αλλά είχαν δουλειές στη Βόρεια Μακεδονία. Υποκριτές θα έχουμε πάντα.Θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι σημαντική χώρα όταν ανοίγεται, ο πολιτισμός της είναι οικουμενικός. Τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ανήκουν στην οικουμένη και θα χαρούμε πολύ όταν εσείς βάλετε σημάνσεις που θα αναφέρουν ότι είναι της αρχαίας Μακεδονίας».

«Στη δημοκρατία, ο διάλογος, οι αντιπαραθέσεις, είναι κατανοητά. Οι Συμφωνίες που επικυρώνονται από τα κοινοβούλια είναι για να υλοποιηθούν. Μόνη περίπτωση είναι αν αποφασίσει ο λαός να την ακυρώσει. Εδώ έχουμε μία αντίθετη περίπτωση, οι λαοί θα την στηρίξουν. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει γερά θεμέλια» συμπλήρωσε.

«Για να γίνουν τα θεμέλια στέρεα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών» είπε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για fake news «ξαφνικά ανακαλύψαμε προβλήματα ότι δημιουργήθηκαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, μα η Συμφωνία έγινε για να τα λύσει».

«Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε τη ρήση του Πάπα ότι όσοι χτίζουν τείχη στο τέλος εγκλωβίζονται σε αυτά.

Η αντιπολίτευση θα αποδεχτεί τη συμφωνία

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τη συμφωνία, ο κ Τσίπρας είπε: «Θα ήθελα να σας πω ότι εδώ βρίσκομαι ως πρωθυπουργός, της Ελλάδας εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες. Και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει πει ότι θα την αποδεχθεί. Εγώ επαναλαμβάνω ότι στις δημοκρατίες ο διάλογος και η αντιπαράθεση είναι απαραίτητα και αυτονόητα. Οι δημοκρατίες έχουν κανόνες όμως»

«Ορισμένα πράγματα που είναι ωφέλημα για τους δύο λαούς δεν αλλάζουν», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για το αν θα αλλάξουν παράμετροι των επί μέρους συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών σε περίπτωση εκλογής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας ξεκαθάρισε πως θα γίνεται «με ένα αντάλλαγμα: τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Θέλουμε έναν γείτονα σταθερό, ασφαλή. Γι αυτό το λόγο είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης στη Βόρεια Μακεδονία».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ανεπτυγμένη αεροπορική τεχνογνωσία και έχει την ικανότητα να στηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία στην προσπάθειά της για σταθερότητα και ασφάλεια», είπε και τόνισε πως η συνεργασία στην Πολιτική Αεροπορία είναι σημαντική.

Ζάεφ: Ο Τσίπρας είναι πολύ καλός μου φίλος - Φέρνουμε νέα εποχή στα Βαλκάνια

«Το Ανώτατο Συμβούλιο συμβάλλει σε μια νέα εποχή για τα Βαλκάνια. Η φιλία θα αναγνωριστεί ως πρότυπο. Έκανα έναν πολύ καλό φίλο, τον Αλέξη, Είναι πολύ καλός μου φίλος, δικός μου και της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Να κυριαρχήσει η ανάπτυξη και η φιλία μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ και χαρακτήρισε ιστορική τη συνάντηση.

«Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και προσπαθούσε να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο. Είμαστε δύο λαοί που απέδειξαν στον κόσμο πως με θαραλλέες αποφάσεις και ενότητα μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή», είπε και αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Οικοδομήσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας. Υπογράψαμε σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκαν από τους Υπουργούς. Θα δημιουργηθεί Ειδική Επιτροπή για την ορολογία και τα εμπορικά σήματα. Θα έχουμε επίσης αμυντική συνεργασία, καθώς επίσης και σε: μεταφορές, ενέργεια, γεωργία κτλπ», ανέφερε.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών βελτιώνει τη καθημερινότητα των πολιτών σε Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα», τόνισε.

«Το νέο πέρασμα από τον Προμαχώνα θα βοηθήσει στην οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες», είπε ο κ. Ζάεφ και μίλησε για το επιχειρηματικό φόρουμ το οποίο «δημιουργεί νέο χώρο συνεργασίας με αμοιβαία συμφέροντα».