Χρήση του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών» που στο παρελθόν έχουν… κατακεραυνώσει έκαναν ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης αμφότεροι για υποθέσεις που δεν άπτονται της υπουργικής τους ιδιότητας. 

Πέντε συνολικά υποθέσεις άρσης ασυλίας πήγαν στην Ειδική Μόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της, Τάσου Κουράκη, έπειτα και από γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, οι υποθέσεις Πολάκη – Καμμένου ακολουθούν την διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος και η άρση της ασυλίας τους, δεν θα πάει προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Ο Τάσος Κουράκης, αναφέρει χαρακτηριστικά για τις δυο περιπτώσεις: «η δυνατότητα δίωξης μένει ανοιχτή. «Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας συνεδρίασε στις 18.4.2019 για να εισηγηθεί την άρση ή μη της ασυλίας πέντε βουλευτών. Κατά την τελική κρίση της Επιτροπής για τους τρεις εξ αυτών συντρέχει λόγος άρσης της ασυλίας, δεδομένου ότι οι αναφερόμενες πράξεις δεν συνδέονται με τα βουλευτικά έργα. Επιπλέον οι δύο από τους τρεις βουλευτές δήλωσαν ότι επιθυμούν την άρση της ασυλίας τους (ο τρίτος απουσίαζε)», αναφέρει ο Τάσος Κουράκης και προσθέτει: «Δύο ακόμη περιπτώσεις αφορούσαν βουλευτές, που είχαν υπουργική ιδιότητα, αλλά οι υποθέσεις τους δεν έχουν υπαχθεί προηγουμένως στη διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος. 

Αντίθετα, με εκείνες των Πολάκη και Καμμένου, κανονικά θα πάνε στην Ολομέλεια της Βουλής οι υποθέσεις για άρση ασυλίας των Ανδρέα Λοβέρδου, Μάριου Σαλμά και Αριστείδη Φωκά.