«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς. 

Παράλληλα επεσήμανε πως η Τουρκία «οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις». 

«H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες», τονίζει. 

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να απομακρύνει τις στρατιωτικές δυνάμεις από τα νησιά του Αιγαίου. 

«Η στρατιοτικοποίηση των νησιών που θα πρέπει να παραμένουν μη στρατικοποιημένα είναι παραβίαση διεθνών συμβάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα κάλεσε τον Ευάγγελο Αποστολάκη σε διάλογο, τονίζοντας πως πρέπει να πάρει «τα απαραίτητα μέτρα».

«Περιμένω από τον Έλληνα ομόλογό μου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

 «Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Περιμένουμε ανάλογη συμπεριφορά και από όλους τους γείτονές μας», διεμήνυσε.

Ακόμη ο Ακάρ ισχυρίστηκε πως η Τουρκία προσπαθεί να λύσει με διάλογο και ειρηνικό τρόπο α προβλήματα τόσο στην Κύπρο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε ακόμα: 

Η στιγμή που περιπολικό «καρφώνεται» σε περίπτερο κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη (pics & vid)

Κτηνωδία στην Αργυρούπολη: Άνδρας κατέσφαξε πιτ μπουλ με 17 μαχαιριές μπροστά στην ιδιοκτήτριά του

Στη Μύκονο θαλαμηγός 50 εκατ. ευρώ - Το αστρονομικό ποσό για μία εβδομάδα ενοικίασης (vid)

Τίτλοι ταινιών χαμένοι στη μετάφραση (pics)