Στελέχη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες το έλεγαν σκωπτικά: «Ούτε και σήμερα παραιτήθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ», αναφερόμενοι στη δέσμευση των βουλευτών του κόμματος που είναι παράλληλα στην ευρωλίστα να παραιτηθούν από το αξίωμά τους, την ώρα που η κυβέρνηση έφερε σχετική τροπολογία, προκειμένου να άρει το ασυμβίβαστο που ίσχυε, ώστε να «εξυπηρετηθούν» οι κ.κ. Κουντουρά και Δανέλλης που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά πολιτεύονται και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην διασαλευθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Και, εν τέλει, μια μέρα μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης των ευρωεκλογών με ΦΕΚ, οι τρεις βουλευτές της ΝΔ που δοκιμάζονται στην ευρωκάλπη παραιτήθηκαν. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν είναι πλέον βουλευτής για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, καθώς είχε εκλεγεί το 1989 για πρώτη φορά, ενώ ήταν και αυτός που είχε δώσει τον «τόνο», με την ανακοίνωση της πρόθεσης παραίτησής του από το βουλευτικό αξίωμα. Η Άννα Ασημακοπούλου επίσης παραιτήθηκε, χωρίς γκρίνια. Λίγο πιο περίπλοκη ήταν η περίπτωση της Κατερίνας Μάρκου που άφηνε να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί, αλλά δεν το έλεγε σαφώς. Και χθες, δε, ήταν η τελευταία χρονολογικά που παραιτήθηκε, αλλά, εν τέλει, και αυτή ακολούθησε τη σαφή κομματική γραμμή που είχε προσδιοριστεί σαφώς δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σπουδή της ΝΔ να παραιτηθούν οι βουλευτές του κόμματος, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το ρίσκο της μη εκλογής τους στην Ευρωβουλή και χωρίς το κόμμα να έχει αναλάβει άλλη δέσμευση απέναντί τους, είναι σαφής: στόχος ήταν να αναδειχθεί η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Επρόκειτο για μια ρελάνς στη «φωτογραφική» τροπολογία που είχε έρθει και είχε αλλάξει το καθεστώς που είχε επιβληθεί με τον εκλογικό νόμο Μιχελάκη για τις ευρωεκλογές με σταυρό το 2014. Αν δεν γινόταν αυτό, είτε οι κ.κ. Κουντουρά και Δανέλλης δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, είτε τη θέση τους θα έπαιρναν οι δύο επιλαχόντες στις περιφέρειές τους, οι οποίοι αμφότεροι δεν είχαν πρόθεση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς θα ετίθετο ζήτημα για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω και αν υπάρχει ο…μπαλαντέρ Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ. 

Στη ΝΔ, λοιπόν, θεωρούν ότι πέτυχαν να διαφανεί μια καθαρή αντίστιξη: οι μεν βουλευτές της ΝΔ παίρνουν το πολιτικό ρίσκο του να πάνε…σπίτι τους, αν δεν εκλεγούν, οι δε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παίζουν εκ του ασφαλούς, καθώς, αν δεν εκλεγούν, παραμένουν στη βουλευτική καρέκλα. Μονά-ζυγά δικά τους, με άλλα λόγια.

Όσο για τις αντικαταστάσεις των παραιτηθέντων, εκεί υπήρξαν καραμπόλες. Αρχικά, τη μια έδρα στη Β’ Αθηνών καταλαμβάνει, χωρίς δράματα, η πρώτη επιλαχούσα, Ζωή Ράπτη, η οποία πολιτεύεται στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών. Για την άλλη, όμως, υπήρξε παρασκήνιο, καθώς δεύτερος επιλαχών ήταν ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και υποψήφιος δήμαρχος Βριλησσίων. Δεν πήρε την έδρα, αλλά πήρε τη…φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την καθαρή στήριξη για έναν δήμο, όπου επίσης υπάρχει ανθυποψήφιος από τον χώρο της ΝΔ, ο Γιάννης Πισιμίσης. Έπειτα, ήταν ο Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός που άλλαξε τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Ο ίδιος έχει αποχωρήσει από την πολιτική, δεν διεκδίκησε την έδρα και γι’ αυτό απέσπασε τα κολακευτικά σχόλια στελεχών της ΝΔ. Τελικός αποδέκτης της έδρας, ο πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος πλέον, ως βουλευτής, θα είναι και αυτοδικαίως εκ νέου υποψήφιος, μάλλον στον νότιο τομέα της Β’ Αθηνών. 

Η παραπάνω, δε, όπως έλεγαν επιτελικά στελέχη της ΝΔ στο Reader.gr έρχεται να προστεθεί σε μια πάγια αντίστιξη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: αυτής της ποιότητας του ευρωψηφοδελτίου.