Υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, συνεδρίασε για πρώτη φορά ενόψει των Ευρωεκλογων της 26ης Μαΐου η Διακομματική Επιτροπή, η οποία και συζήτησε το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτω  αλλά και ζητήματα που αφορούν του όρους, τις προϋποθέσεις και τον χρόνο τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής προβολής των κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων και πολιτικών κινήσεων. 

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου των κομμάτων στη δημόσια και την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, ενώ θα ανακοινωθούν και μέτρα για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των εκλογέων και των δικαστικών αντιπροσώπων.

«Η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών, των περιφερειακών, των δημοτικών και των κοινοτικών εκλογών αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία, την οποία καλείται να διαχειριστεί για πρώτη φορά το υπουργείο Εσωτερικών. Η συστηματική προετοιμασία όμως που έχει γίνει, αλλά και η εμπειρία και η ικανότητα των στελεχών του υπουργείου μας, εγγυώνται την ομαλή διεξαγωγή και το αδιάβλητο των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε και αυτό το δύσκολο στοίχημα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Χρήστος Σίμος, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), Αθανάσιος Κουτρουμάνος και Ροδόλφος Μορώνης αντίστοιχα.

Η πρόταση του ΚΚΕ: Κατάργηση διοδίων, όχι προβολή της Χρυσής Αυγής

Υπόμνημα με σειρά μέτρων για την διευκόλυνση των ψηφοφόρων για να συμμετάσχουν στις εκλογές, κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο ζήτησε κατάργηση των διοδίων τις ημέρες πριν και μετά τις εκλογές, δραστική μείωση των εισιτηρίων των ΜΜΜ, άδειες για τους εργαζόμενους και δωρεάν εισιτήρια για κατηγορίες όπως άνεργοι, φοιτητές, στρατευμένοι.

Ακόμα το ΚΚΕ επανέλαβε την θέση του για ισότιμη προβολή των κομμάτων, αλλά να μην δοθεί χρόνος προβολής στην Χρυσή Αυγή «ώστε να προβάλλει το ναζιστικό δηλητήριο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση της Βουλής για αναστολή της χρηματοδότησης».  

Ποτάμι: Ντιμπέιτ αρχηγών του «δημοκρατικού τόξου»

Ντιμπέιτ με την συμμετοχή των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, με τους όρους που θα θέσουν οι δημοσιογράφοι και όχι οι πολιτικοί και δεύτερο ντιμπέιτ με συμμετοχή ενός εκπροσώπου από κάθε ψηφοδέλτιο καθώς και δέσμευση όλων των κομμάτων ότι θα τηρήσουν τη νομοθεσία και δεν θα ρυπάνουν με αφίσες και προεκλογικό υλικό πόλεις και δρόμους.

Η σύνθεση της Διακομματικής

Η Διακομματική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες.

Τακτικά μέλη της Επιτροπής έχουν οριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Άγγελος Γκόγκογλου, από τη Νέα Δημοκρατία ο Νικόλαος Παπαθανάσης, από τη Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης, από το Κίνημα Αλλαγής ο Νίκος Σαλαγιάννης, από το Ποτάμι ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης, από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Ηλίας Γιολδασέας και από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης.