«Μετά και τέσσερα χρόνια, όμηροι ενός κόμματος που ήρθε στην εξουσία οδηγώντας τη χώρα στα άκρα, οι πολίτες παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Έδωσε, δε, τον τόνο για μια «καθαρή νίκη της ΝΔ, η ένα μόνο θα σημαίνει: ότι οι Έλληνες αξίζουμε μια χώρα περήφανη». «Ως εδώ στην κυβέρνηση του ψέματος και της αποτυχίας και θα αφήσουν στο χθες όσους έφεραν μιζέρια, καθήλωση και εθνική ταπείνωση», είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή ανοίγει σε 22 μέρες», επεσήμανε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα ότι η χώρα δεν μπορεί να σέρνεται για μερικά χρόνια ακόμα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα της κρίσης, γι’ αυτό θα είναι κόμμα μιας χρήσης», είπε με νόημα. Υπογράμμισε ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να έχει χαλαρά χαρακτηριστικά.«Κρίνονται, συνεπώς, πολλάστην κάλπη της 26ηςΜαΐου. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει χώρος για επιπόλαιες επιλογές. Η ψήφος στις 26 Μαΐου δεν θα είναι ούτε απλό «μήνυμα διαμαρτυρίας» προς κάποιον ούτε ανέξοδο «σήμα συμπάθειας» προς κάποιον άλλον. Ο πολίτης, λοιπόν, καλείται να μην την ξοδέψει σε εύκολα συνθήματα ή να την ακυρώσει σε σχήματα που δεν θα φέρουν αποτέλεσμα. Και βέβαια καλείται να συμμετέχει.  Η αποχή ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, ακόμα, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πρέπει να γίνει ένας καταλύτης, ένα ηχηρό μήνυμα που θα φέρει το μέλλον από σήμερα. 

Τσίπρας-Πολάκης: Θλιβερό έργο για δύο ρόλους

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τρία βασικά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Ξεκίνησε από το Μάτι, συνέχισε με το «αίσχος Πολάκη» και την «άνανδρη επίθεση στον αγωνιστή της ζωής Στέλιο Κυμπουρόπουλο» και μίλησε για «ενέργεια, με την οποία επέλεξε να ταυτιστεί -προσωπικά- ο πρωθυπουργός, καθιστώντας αναγκαία, για λόγους ηθικής τάξης, την πρόταση μομφής της Ν.Δ.». Τέλος, αναφέρθηκε στην τροπολογία για την άρση της περικοπής της μείωσης του αφορολόγητου. 

«Δεν είναι σύμπτωση ότι και στα 2 από τα 3 αυτά θέματα, οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι δύο: Τσίπρας και Πολάκης. Ή, καλύτερα, ένας  πρωθυπουργός κι ένας υπουργός σε ένα θλιβερό έργο για δύο ρόλους: έναν ψεύτη κι έναν που βρίζει χυδαία όσους αρνούνται να δεχτούν τα ψέματα που λέει ο πρώτος», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην εκπομπή του ΣΚΑΪ για το Μάτι, λέγοντας ότι πλέον αποδεικνύεται με σαφήνεια ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί «ήξεραν και υποκρίνονταν μπροστά στις κάμερες». Τόνισε, δε, ότι οι κυβερνώντες «συνωμοτούσαν», αναφερόμενος στα σενάρια για εμπρησμούς και για την προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στους ίδιους τους κατοίκους. 

«Την άλλη μέρα, ωστόσο, δήλωνε με θράσος ότι οι νεκροί «μαύρισαν» την εικόνα της δήθεν κυβερνητικής προσπάθειας. Και απειλούσε τον καθηγητή Συνολάκη επειδή απέδειξε ότι το κακό θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερο. Ανίκανοι και αναίσχυντοι», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης, στηλιτεύοντας ακόμα την τεράστια καθυστέρηση για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία. 

Ο Τσίπρας είναι σαν…μπάμπουσκα

Ερχόμενος στο θέμα Πολάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι « τη Δευτέρα, στην Βουλή, θα φανεί ότι εκεί που τελειώνει ο Πολάκης αρχίζει ο Τσίπρας». Τόνισε ότι η επίθεση αυτή «δεν δηλώνει, απλώς, την απάνθρωπη συμπεριφορά ενός κακέκτυπου ψευτόμαγκα απέναντι σε έναν ήρωα της ζωής και άξιο επιστήμονα» και υπογράμμισε ότι αυτό που ενοχλεί ως προς την περίπτωση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου είναι ότι «δεν είναι μαζί τους». «Ο Στέλιος είναι ένας άξιος άνθρωπος. Ίσως αυτό είναι τελικά που τους ενοχλεί περισσότερο από όλα», είπε ο κ.Μητσοτάκης, διερωτώμενος «πόσο σάπια» μπορεί να είναι μια πολιτική που αντιμετωπίζει έτσι έναν άνθρωπο που έχει δείξει «υπεράνθρωπο κουράγιο». 

Παρόμοιασε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα με μια «μπάμπουσκα». «Ο κ. Τσίπρας μου θυμίζει τις ρωσικές κούκλες τις «μπάμπουσκες» που ανοίγουν η μία μετά την άλλη αποκαλύπτοντας συνέχεια νέες μεταμφιέσεις.  Για να καταλήξουν τελικά στην τελευταία κούκλα που δεν ανοίγει άλλο.  Που δεν είναι άλλη από τη μορφή του Παύλου του Πολάκη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Ο Τσίπρας είναι με τις ελίτ

Σχολιάζοντας τα του αφορολογήτου, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση που «διαστρεβλώνει τις θέσεις της ΝΔ» και είπε ότι πολίτες που μέχρι στιγμής έπαιρναν 500 ευρώ, με βάση τη μείωση του αφορολογήτου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση θα πλήρωνε πλέον φόρους. 

Ο κ. Μητσοτάκης, δε, απάντησε και στις αιχμές του πρωθυπουργού ότι η ΝΔ είναι «με τις ελίτ». «Γνωρίζει ότι με τις ελίτ είναι ο ίδιος, που έκοψε το ΕΚΑΣ Αλλά έβαλε τον Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο. Τον μόνο άνθρωπο που έχει «παππού αλλά όχι πατέρα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Τόνισε, δε, ότι τον ενοχλεί το αίτημα της ΝΔ για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά και για ένα δημόσιο πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφέρεια. «Γιατί του χαλάει το αφήγημα που πάει να στήσει. Και γιατί ξεχνά ότι η Ν.Δ ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένα πλατύ λαϊκό κόμμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Υπογράμμισε, δε, ότι ο κ. Τσίπρας καμαρώνει για τα πλεονάσματα. «Για να τελειώνουν τα ψέματα, μία λύση υπάρχει: Ο κ. Τσίπρας ας ψηφίσει μαζί μας την τροπολογία για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου που μόνος του ψήφισε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Στις εθνικές εκλογές θα κάνω ντιμπέιτ και με τον δεύτερο

Τόνισε, ακόμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, λέγοντας ότι αίφνης ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε τη μείωση των φόρων. «Την απάντηση ο κ. Τσίπρας θα την πάρει από τους Έλληνες. Με αυτούς θα κάνει ντιμπέιτ που τόσο ζητά». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στις εθνικές εκλογές θα μιλήσει με όλους τους πολιτικούς αχηγούς, αλλά και σε ξεχωριστό ντιμπέιτ «με τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος» και μάλιστα σε συγκεκριμένους κύκλους: Για την Οικονομία, για την Ασφάλεια, για το Μεταναστευτικό. Αλλά και για τα εθνικά θέματα και την Συμφωνία των Πρεσπών που έχει την υπογραφή του. «Του συνιστώ, συνεπώς, να σταματήσει το παραμύθι του τηλε-τζόγου που θέλει κάθε ανεύθυνος που δεν έχει τίποτα να χάσει», είπε, ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. 

4 λόγοι για να ψηφιστεί σε όλες τις κάλπες η ΝΔ

Αφού επανέλαβε την ανάγκη να αποφευχθεί η χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τέσσερις λόγους για να ψηφιστεί σαφώς η ΝΔ σε όλες τις κάλπες στις 26 Μαϊου:

1)  Γιατί είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Γιατί είμαστε Έλληνες της Ευρώπης και όχι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

2)  Γιατί το πρόγραμμα της ΝΔ και του ΕΛΚ «μας αφορά όλους». Αναφέρθηκε στην προστασία για τα σύνορα, για την πολιτική για νέες δουλειές, για το κοινό Ευρωπαϊκό Εγγυημένο Εισόδημα, η νέα κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και τα μέτρα για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές μας. Υπογράμμισε, δε, ότι η ΝΔ στηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει ποιον στηρίζει αυτός για την προεδρία της Κομισιόν.

3)  Γιατί η Ν.Δ πρωταγωνιστεί στη μάχη εναντίον κάθε είδους λαϊκισμού. Αναφέρθηκε στον Όρμπαν και είπε ότι η ΝΔ μόνο μπορεί να μιλά ταυτόχρονα για ανοιχτή, αλλά και ασφαλή Ευρώπη. 

4)  «Γιατί η ΝΔ έχει το καλύτερο ψηφοδέλτιο, όπου συναντώνται «εμπειρία και ανανέωση, η συνέχεια και η διεύρυνση». «Απέναντι σε επιλογές όπως της κυρίας Λοΐζου και σε υποψήφιους σαν τον κ. Κόκκαλη και τον κ. Λάμπρου, η Ν.Δ παρατάσσει άξιους πολιτικούς», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης, παροιμοιάζοντας το ευρωψηφοδέλτιο με «ουράνιο τόσο μετά την καταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ». 

Είμαστε το ρεύμα των πολλών

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ προσέρχεται στην εκλογική μάχη ως δυνάμει κυβέρνηση. «Είμαστε το ρεύμα των πολλών, που θέλουμε Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Ευημερία. Να ξαναδώσουμε υπόσταση και δύναμη στη μεσαία τάξη. Να μπορούν να ελπίζουν οι πιο αδύναμοι ότι με τη δουλειά τους θα έχουν ευκαιρίες ανόδου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Σε αυτήν την πορεία, δεν αρνούμαστε λάθη του παρελθόντος. Ασφαλώς, όμως, δεν τα βάζουμε στην ίδια ζυγαριά με τα εγκλήματα του ΣΥΡΙΖΑ», προσέθεσε ακόμα. 

«Οι αντίπαλοί μας κραυγάζουν «ή εμείς ή αυτοί» και «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Εμείς δεν τελειώνουμε κανέναν. Αντίθετα, αρχίζουμε με όλους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η ΝΔ τελειώνει με αντιλήψεις, με το ψέμα και την καθήλωση. «Στις τρεις τελευταίες εβδομάδες πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δούμε πολλά. Όπλα μας απέναντι στα ψέματα και στη λάσπη που θα εξαπολύσουν, παραμένουν η αλήθεια και η αποφασιστικότητα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Τονισε την ανάγκη οι πολίτες να πάνε και στα δύο ξεχωριστά εκλογικά τμήματα που ψηφίζουν και να ψηφίσουν σε όλες τις κάλπες. Δεν έδωσε «γραμμή» για τους δήμους, αλλά υπογράμμισε ότι στην κάλπη της Ευρωβουλής και της Περιφέρειας, ο δρόμος είναι ένας: το ψηφοδέλτιο της παράταξης. Τόνισε, δε, ότι στην Αττική πρέπει να εκλεγεί ο Γιώργος Πατούλης απέναντι στη «θλιβερή» περίπτωση της κ. Δούρου. 

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ προσδιόρισε το διακύβευμα της ευρωκάλπης. «Με την ψήφο τους οι Έλληνες να διατυπώσουν ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης και απόρριψης της κυβέρνησης. Και ένα φωτεινό σήμα ελπίδας και εμπιστοσύνης προς τη Ν.Δ», είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα πρέπει να είναι τόσο εμφατικό, ώστε να δρομολογήσει άμεσα πολιτικές εξελίξεις. Ζήτησε συστράτευση παλιών φίλων της ΝΔ, αλλά επέμεινε και σε άνοιγμα στη νέα γενιά, καλώντας τους νέους «να ρίξουν άκυρο στα ψέματα και στη φασιστική ακρότητα». Υπογράμμισε ότι «οι οιωνοί είναι θετικοί, αλλά κανείς δεν εφησυχάζει» και κάλεσε τα κομματικά στελέχη, τις επόμενες μέρες, να κάνουν περισσότερα από όσα έκαναν όλους τους τελευταίους μήνες, στέλνοντας μήνυμα κινητοποίησης δυνάμεων.