«Με την Ελλάδα των Πολάκηδων ή με την Ελλάδα των πολλών». Αυτή ήταν η αιχμή της χθεσινοβραδινής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καβάλα και είχε μια διττή στόχευση: αφενός, δια του παραδείγματος Πολάκη, να καταδείξει όλα αυτά, στα οποία η ΝΔ είναι απέναντι, και, αφετέρου, να απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι η ΝΔ είναι με τις ελίτ, αλλά, αντίθετα, υπεραμύνεται των συμφερόντων των πολλών.

Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να γυρίζει την Ελλάδα ενόψει ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών, για τις επόμενες τρεις μέρες, όμως, θα κάνει ένα…κοινοβουλευτικό διάλειμμα. Και αυτό γιατί σήμερα η ΝΔ θα καταθέσει την πρόταση μομφής εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, κάτι που έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης ήδη από τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ επρόκειτο για προσωπική του απόφαση. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, θα ανέβει και στο βήμα για να τεκμηριώσει την πρόταση μομφής εις βάρος του υπουργού που επιτέθηκε στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο υπονοώντας ότι διορίστηκε στο ΕΣΥ με «χαριστικές» ρυθμίσεις για ΑΜΕΑ, ενώ μιλά για «ίσες ευκαιρίες». 

Βεβαίως, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Ξάνθη, όπου μιλά το απόγευμα, θα έχει ενδιαφέρον το πώς η πρόταση μομφής της ΝΔ θα μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Η διαδικασία, πάντως, αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα και να ολοκληρωθεί μάλλον την Τετάρτη, κάτι που θα αποφασίσει η Διάσκεψη των Προέδρων. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να περάσει όλη η εβδομάδα με αυτό το ζήτημα στην ατζέντα και θα επιδιώξει η συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης να ξεκινήσει άμεσα.

Στρατηγική στόχευση της ΝΔ, πάντως, πέρα από τον θετικό προγραμματικό της λόγο, ο οποίος θα είναι στο επίκεντρο της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές που είναι έτοιμη εδώ και μέρες, είναι να αναδείξει και τον πολιτικό κυνισμό, όχι απλώς του Παύλου Πολάκη, αλλά του ίδιου του Μαξίμου. Γι’ αυτό και το Σάββατο, από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τους Αλέξη Τσίπρα και Παύλο Πολάκη με μια μπάμπουσκα, στην οποία ο κ. Πολάκης βγαίνει «μέσα» από τον κ. Τσίπρα. Με άλλα λόγια, ταυτίζονται πλήρως. Πέραν της περίπτωσης Πολάκη, δε, στον οποίο ο πρωθυπουργός έχει παράσχει πλήρη και ποικιλότροπη κάλυψη, υπάρχει και η παράμετρος της φωτιάς στο Μάτι, μετά και το πρόσφατο ντοκιμαντέρ στο ΣΚΑΪ, το οποίο εκ νέου «εξάψει» τη ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσάπτει στον Αλέξη Τσίπρα εκ νέου «κυνισμό», για την επιλογή του να στηθεί μια «τηλεοπτική φιέστα» στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, ενώ ήταν γνωστό ότι υπήρχαν ήδη δεκάδες νεκροί εκείνη την ώρα.